РСЕ: Десет најбогатијих свету прошле године зарадило 402 милијарде долара

На првом месту Илон Маск, оснивач компанија Тесла и Спејсикс, Иза Маска је власник Амазона Џеф Безос. Четврти је Бил Гејтс, а пети суоснивач Гугла Лари Пејџ

Илон Маск, Бил Гејтс и Џеф Безос (Извор: НСПМ)

Десет најбогатијих људи на свету прошле године су зарадили 402 милијарде долара, а на првом месту је оснивач компанија Тесла и Спејсикс Илон Маск који располаже са 270 милијарди долара, показују подаци Блумберговог индекса.

На листи је девет милијардера из Сједињених Америчких Држава и Француз Бернар Арно, власник највеће светске компаније која тргује луксузним производима, преноси Радио Слободна Европа.

Маск је прошлу годину почео са 156 милијарди долара и недавно је објавио да ће платити више од 11 милијарди долара пореза. Прошле године је зарадио мање од 140 милијарди, колико је стекао годину раније, али довољно да са богатством од 277 милијарди постане далеко најбогатија особа на свету.

Илон Маск: Циљ мора бити самоодрживи град на Марсу пре Трећег светског рата

Иза Маска је власник Амазона Џеф Безос, који је у 2022. годину ушао са 190 милијарди долара, што је „само“ две милијарде више него претходне године.

На трећем месту је Арно, једини милијардер на листи ван Америке, који поседује 178 милијарди долара, а у протеклој години је зарадио 63 милијарде.

Четврти је суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс, који је прошлу годину почео са 132, а завршио са 138 милијарди долара.

Следи суоснивач Гугла Лари Пејџ, који је у 2021. зарадио 46 милијарди долара, па је у нову годину ушао са 128 милијарди.

Иза њега је власник Фејсбука Марк Закерберг, који је у протеклој години зарадио 25 милијарди долара и његово богатство сада је 125 милијарди.

Economist: Самоостварено богатство у Америци – барони пљачкаши и силицијумски султани

Иза њега је други суоснивач Гугла Сергеј Брин, чија је зарада порасла за 43 милијарде долара, па сада има 124 милијарде.

Извршни директор Мајкрософта и власник кошаркашког тима Лос Анђелес Клиперса Стив Балмер је зарадио скоро 40 милијарди долара у протеклој години и богатство је увећао на 120 милијарди.

Инвеститор Ворен Бафет је годину завршио са профитом од 21 милијарду долара на укупно 109 милијарди, а на десетом месту је председник и оснивач „Оракла“ Лери Елисон, који са прошлогодишњом зарадом од 27 милијарди долара сада има 107 милијарди.

Бетанкур Мејерс (Фото: Ројтерс)

Једанаеста на листи је Францускиња Франсоаз Бетанкур Мејерс, наследница „Л’Ореала“, која има 94 милијарде долара и најбогатија је жена на свету.

Опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа/НСПМ, 2. 1. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар