Илон Маск: Циљ мора бити самоодрживи град на Марсу пре Трећег светског рата

Хоћемо ли моћи да створимо самоодрживи град на Марсу пре или после Трећег светског рата? Надам се да неће бити Трећег светског рата, али (вероватноћа стварања) после њега је мала, казао Маск

Илон Маск (Фото: Сузан Волш/АП фото)

Оснивач компаније „Спејс икс“ Илон Маска изјавио је на виртуелној конвенцији Марсовског удружења 2020 да има за циљ стварање самоодрживог града на Марсу пре потенцијалног Трећег светског рата.

„Мислим да је корисно имати за циљ стварање самоодрживог града на Марсу. Ово мора бити циљ – не само неколико људи или база, већ самоодрживи град“, рекао је Маск.

Он је додао да је важно тестирати да ли ће колонија на Марсу изумрети ако залихе из било ког разлога престану да долазе са Земље.

„Ако се то догоди – нисмо на сигурном месту“, истакао је.

„Хоћемо ли моћи да створимо самоодрживи град на Марсу пре или после Трећег светског рата? Надам се да неће бити Трећег светског рата, али (вероватноћа стварања) после њега је мала“, сматра Маск.

„Требало би да покушамо да направимо град самоодрживим пре било које могућности за Трећи светски рат“, нагласио је милијардер.

Како је рекао, постоји низ вероватноћа са којима се човечанство суочава, наводећи да постоји шанса да доживимо велики рат, супер-вулкан, удар комете…

„Искрено, тренутно цивилизација не изгледа превише јако, знате, тренутно изгледамо помало нестабилно“, додао је.

Маск је навео и да Марс није опција за бекство док се не учини самоодрживим, напомињући, међутим, да се то вероватно неће догодити за његовог живота.

„Бесмислено је имати чамац за спасавање ако се преселите на друго место где ћете брзо изумрети. То се не рачуна”, рекао је.

„Спејс икс“ Илона Маска већ је два пута извео пробни лет ракете „старшип“, али пробе су биле полууспешна јер су обе ракете експлодирале при слетању на Земљу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 9. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар