Брисел: Велика потражња за електричном енергијом на Косову могла би да угрози снабдевање струјом широм Европе

За Косово и Метохију увози се енергија која није била планирана на тржиштима, па би та повећана тражња могла да угрози снабдевање струјом широм Европе, наводи Ројтерс

Фото: Википедија/Радосав Стојановић/Јавно власништво

Велика потражња за електричном енергијом на Косову и Метохији могла би да угрози снабдевање струјом широм Европе, упозорила је Европска мрежа оператера преносног система са седиштем у Бриселу.

Оператори преносног система у регионалној групи за континенталну Европу позвали су Оператера преносног система на Космету (КОСТТ), да одржи свој систем електричне енергије у равнотежи, што је њихова уговорна обавеза, преноси Ројтерс.

Увоз струје на Космету угрожава и друге земље Европе

Земље широм Европе, како наводе, суочавају се са растућим ценама гаса и струје делимично због пораста потражње усред економског опоравка земаља од пандемије. Ово је посебно изражено на Косову и Метохији, где је дошло до смањене производње струје због техничких кварова у сред зимске сезоне. Све то, како наводе, приморава да се увози више струје него што је уобичајено на територији Косова и Метохије.

Наводе пример предузетника Џељаља Гашија који размишља о затварању своје пекаре у Приштини јер не успева да покрије трошкове горива за генератор.

„Обично плаћам око 300 евра рачун за струју, али сада трошим 100-110 евра дневно да купим гориво за агрегат“, рекао је Гаши у чијој пекари ради 10 радника.

Влада тзв. Косова уводи рестрикције струје на 60 дана

Многа предузећа и домаћинства на Косову набавила су преносиве генераторе електричне енергије откако су почеле рестрикције струје.

Ројтерс наводи и да је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти говорио о драстичном порасту цена струје, а наводе и да грађани на Космету плаћају најјефтинију струју у Европи јер су тарифе за домаћинства у великој мери субвенционисане.

Већина енергије на Космету производи се у две термоелектране на угаљ, изван Приштине, и обично се увози од 10 до 15 одсто енергије која се троши у јужној српској покрајини, али током ове кризе увоз је скочио на 40 одсто.

Авдулах Хоти: Енергетска независност – успех Косова и међународних партнера

„Као резултат тога, за Косово и Метохију увози се енергија која није била планирана на тржиштима, па би та повећана тражња могла да угрози снабдевање струјом широм Европе“, наводи Ројтерс.

У тексту се подсећа и да електране на Космету раде на лигнит, меки угаљ који производи посебно токсично загађење приликом сагоревања, а званични подаци показују да су на Космету пете највеће светске резерве лигнита, између 12 и 14 милијарди тона, преноси Косово онлајн.

Помоћ из Албаније

Албанска влада обезбедиће за Косово и Метохију 7.680 мегавата електричне енергије за 31. децембар и 1. јануар, у покушају да помогне превазилажење енергетске кризе.

Еди Рама: Почиње рад Косова као регулаторне области унутар блока са Албанијом, пошто је Србија одустала од вета

„После договора који смо имали са челницима Косовске енергетске корпорације успели смо да обезбедимо 3.600 мегавата за 31. децембар, а 4.080 мегават сати за 1. јануар“, рекла је министарка за инфраструктуру и енергетику Албаније Бељинда Балуку.

Енергија ће бити дата без финансијске надокнаде, а биће враћена током лета, преноси Косово онлајн писање медија у Приштини.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 12. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. О, да! На Косову (и Метохији) се троши толико много струје (електричне енергије), да ће бити потребно да у помоћ притекне и Америка, а богами вероватно и Кина (или чак и цела Азија, све заједно с Русијом). У супротном, јадна Европа ће остати у мраку, и смрзавати се целе зиме. Ето, шта све учини зли Путин са својим коришћењем енергије као оружја!

Оставите коментар