Политика: Његоша оспоравају, а сада постаје „бренд” Црне Горе

Називали су га и „геноцидним песником”, али дошло је време да се дан његовог рођења прогласи за државни празник

Детаљ из важећег уџбеника за основце у Црној Гори (Фото: Политика)

ПОДГОРИЦА – Званична Црна Гора се протеклих двадесетак година одрицала од великана српског песништва Петра Другог Петровића Његоша, Ловћенског Тајновица. Међутим, сада би да га поново уздигне, и то међу државним празницима.

У парламенту је предложено да се дан Његошевог рођења слави као државни празник, што он наравно заслужује. Није лако бити на бранику Његошеве Црне Горе, нити се на достојанствен начин китити његовим делом, али је крајње лицемерно у парламенту захтевати да се дан његовог рођења прогласи за државни празник док у црногорским уџбеницима пише да је Његош лагао и измишљао историјске догађаје у свом „Горском вијенцу”.

Након што су саветник бившег председника парламента Ранко Кривокапић, критичар свега што слови за српско у Црној Гори, и Андреј Николаидис владику Рада назвали геноцидним писцем, а поједини муслимани и Бошњаци га оптуживали да је његово дело било инспирација за злочине који су се догодили током рата у БиХ, у уџбеницима за основну школу пишу да је Његош измислио истрагу потурица.

И док се уџбеници годинама штампају у десетинама хиљада примерака, посланици и министри у новој власти предлажу и подржавају нови државни празник – Његошево рођење, као да ће тим празником заштитити децу од кривотворења историјских истина и чињеница.

Рајо Војиновић: Рат с Ловћенским Тајновидцем – Његош је Христов, а не вијећник Авноја

Ако нису знали на кога би се ослонили и доказали доказано у Његошевом „Горском вијенцу”, могли су се позвати на казивања једног од најеминентнијих историчара Владимира Ћоровића и његово капитално дело „Историја Срба”. Он је аргументовано писао о истрази потурица, историјском догађају који је Његош исткао у стиху.

Уџбеник за осми разред црногорским основцима саопштава да је истрага потурица назив за „тобожњи” догађај из историје Црне Горе с почетка 18 века, а односи се на истребљење црногорског исламизованог народа… „О самом догађају не постоји ниједан веродостојни извор, те је зато основано устврдити да ’истраге потурица’ није било”, наводи се уџбенику. Ђацима се „објашњава” да је тој неистини „допринео Његош ’Горским вијенцем’”, који се „односи на овај измишљени (легендарни) догађај”.

Скоро сви уџбеници за основце и средњошколце у Црној Гори су препуни неистина и у знатној мери су вешта платформа за монтенегрински национализам и отворену нетрпељивост према свему што је српско у Црној Гори. Највише су антисрпству и отклону од Његошеве Црне Горе допринели разни покрети, поједине ултранационалистичке партије, док су перјанице монтенегринског национализма садашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић и његово екстремно крило Демократске партије социјалиста, а један од главних идеолога лидер Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић, чије присталице – посланици јавно саопштавају да у Црној Гори живе „посрбице”.

Па и Ђукановић је поновио ставове Кривокапића да су Немањићи били окупатори Црне Горе, али никада се нису „сетили” да су стварни окупатори били Турци, Аустроугари, Италијани, Немци, чијим су војницима, пре неколико година, на битнијим локацијама подигли спомен-обележја. Рекло би се да је то разуман и хуман гест, али како се назива то што се скрнаве споменици српским јунацима или што Црна Гора не жели да обнови споменик унуку краља Николе, Александру Првом Карађорђевићу, као једином краљу рођеном у граду под Ловћеном?

Демократска Црна Гора поднела је Одбору за политички систем да се 13. новембар, дан Његошевог рођења, прогласи за државни празник. Посланик те партије Владимир Мартиновић казао је да је Његош „наш бренд”.

Анастас Јовановић, Петар Други Петровић Његош

„Изгласавањем датума његовог рођења за државни празник културе ми му омогућавамо да то настави да буде. Представљамо се Европи и свету као држава која држи до своје културе, историје, традиције и идентитета”, казао је он.

По речима посланика ДПС-а Драгутина Паповића „без обзира на то ко је предлагач, ми подржавамо закон јер сматрамо да је у складу с оним што је наша политика”.

Да је живео у Милово доба, био би ухапшен

Посланик Демократског фронта Јован Вучуровић верује да „неће бити оних који ће бити против предлога овог закона, ко год држи до Црне Горе и њене традиције”.

„У Црној Гори је годинама бивши режим говорило о непријатељима како би себе представио као ексклузивног заштитника Црне Горе. Они јесу били заштитници Црне Горе, али приватне државе Мила Ђукановића, у којој су се фалсификовале историјске чињенице и у којој није било превише места за Његоша јер је он подсећао на идентитет кога су се неки одрекли”, рекао је за „Политику” Јован Вучуровић, посланик и песник. „Да се којим случајем пројавио у Црној Гори Ђукановићевог доба, Његош би био утамничен, као и многи који су ишли тим путем”, каже он.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 12. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар