Рио Тинто застаје с пројектом „Јадар“ у Србији, купује рудник литијума у Аргентини

Отворени дијалог је у интересу свих и наредни период посматрамо као прилику да се разјасне спорна питања, каже Весна Продановић, директорка „Rio Sava Exploration”

Весна Продановић (Фото: Принтскрин)

Рио Тинто: Планирамо да застанемо с пројектом „Јадар”

Генерална директорка „Rio Sava Exploration” Весна Продановић изјавила је јуче да та компанија планира да застане с пројектом „Јадар” и да позове на јавни дијалог како би се становници упознали са свим аспектима пројекта.

Продановићева је у интервјуу за агенцију Бета казала да се пројекат „Јадар” планира у предвиђеним законским оквирима, али да се неће предузимати ниједан корак који може додатно да забрине становнике. „Одлуку града Лознице о укидању Просторног плана видимо као знак да је потребно да се с надлежним институцијама додатно представе одређени аспекти пројекта. Сматрамо да је отворени дијалог у интересу свих заинтересованих страна, заједнице и компаније, и наредни период посматрамо као прилику да се разјасне сва спорна питања”, навела је директорка „Rio Sava Exploration”, фирме ћерке компаније „Рио Тинто”.

На питање како тумачи недавну изјаву председника Србије Александра Вучића да ће Србија „другачије разговарати” с „Рио Тинтом”, Продановићева је казала да се пројекат „Јадар” у свим својим фазама развијао у складу са законском регулативом Републике Србије и према високим стандардима Европске уније. „Један од приоритета је отворена комуникација о свим аспектима пројекта, и с тим ћемо наставити и у наредном периоду. Уважавамо коментаре да је потребно да још више комуницирамо. Отворени смо за све конструктивне предлоге и апелујемо да се расправа о пројекту врати у оквире чињеница и науке. Само ’хладне’ главе можемо реално да сагледамо све техничке, економске, социјалне и еколошке аспекте ’Јадра’. Наравно, све ово се одвија у оквиру регулативе која се односи, не само на спровођење самог пројекта, већ и на друге аспекте, укључујући и заштиту права свих страних инвеститора”, истакла је Продановићева.

Рио Тинто: Настављамо пројекат „Јадар” у законским оквирима

Упитана када ће бити завршена и објављена Студија утицаја на животну средину пројекта „Јадар”, Продановићева је рекла да би се завршиле Студије процене утицаја на животну средину, неопходно је да се исходује одобрење о експлоатационом пољу које ће потврдити координате експлоатационог поља. „Ово одобрење не даје експлоатациона права, нити дозволу за изградњу објеката. Студија процене утицаја на животну средину за Пројекат ’Јадар’ је регулаторни процес којим руководи Влада Србије. Као део тог процеса, морамо показати на који начин ћемо максимално, у складу са законским одредницама, умањити потенцијалне утицаје на животну средину. Када студије буду готове биће, према законској процедури, предмет јавне расправе у којој ће моћи да учествују сви грађани, да дају своје коментаре и сугестије. Финалну оцену студије донеће независно тело – Технички комитет, које формира Министарство заштите животне средине”, објаснила је она.

Продановићева је истакла да не постоји потписан документ између Републике Србије и „Рио Тинта” у вези са спровођењем Пројекта ’Јадар’ из којег произилазе обавезе за било коју страну. „Потписан је само Меморандум о разумевању, необавезујући документ који потврђује да ће стране потписнице у доброј вољи и у законским оквирима радити заједно на спровођењу пројекта. Не постоји ниједан већи и комплексан пројекат који било која компанија у било ком делу света може да спроведе без активног рада са свим државним и локалним органима. Таква је ситуација и са нашим пројектом и то није ништа неуобичајено”, казала је директорка.

По њеним речима, за компанију је најважније да се све спроводи у складу са законском регулативом „на коју се као инвеститор ослањамо како бисмо осигурали да уживамо правичан и равноправан третман и заштиту и безбедност инвестиције”. „Односно, да се ни на који начин незаконитим, неразумним или дискриминаторним мерама не угрожава наше улагање”, нагласила је Продановићева.

Скупштина Лознице укинула део просторног плана о изградњи рудника литијума

На питање да ли постоји документ на основу којег би држава Србија била у обавези да „Рио Тинту” плати одштету уколико се не добије дозвола за отварање рудника, Продановићева је казала да је инвестиција компаније „Рио Тинто” у Пројекат „Јадар” инвестиција из Уједињеног Краљевства, с обзиром на то да су оснивачи „Рио Саве” компаније са седиштем регистрованим у Лондону. „Инвестиција у ’Јадар’ је предмет заштите Билатералног споразума између Србије и Уједињеног Краљевства о узајамном подстицању и заштити улагања. Тај споразум је потписан 2002. године и ратификован 2004. године. Србија има сличне споразуме с многим страним државама, и као и сви остали споразуми, и овај споразум предвиђа међународно признате механизме заштите инвестиција”, објаснила је Продановићева.

Упитана колико је до сада „Рио Тинто” уложио новца у истражне радове и куповину земље на подручјима где је у плану експлоатација руде и у зонама утицаја рудника, Продановићева је казала да је за развој Пројекта „Јадар” до сада опредељено 450 милиона долара.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 12. 2021)

Рио Тинто купује рудник литијума у Аргентини

Рио Тинто већ жели да у Србији развије рудник литијума вредан 2,4 милијарде долара док настоји да диверзификује своје пословање базирано на руди гвожђа, али су ти планови под притиском активиста који протестују на улицама српских градова против пројекта

Фото: Снимак екрана

Компанија Рио Тинто купује рудник литијума у Аргентини који би требало да има потенцијал да производи 50.000 тона литијум карбоната, отприлике колико и рудник Јадар због којег су у Србији избили протести, и с та два пројекта постала би један од највећих произвођача литијума на свету, преноси Радио слободна Европа писање светских медија.

Рио Тинто саопштио је 21. децембра да ће купити литијумски пројекат Ринкон у Аргентини за 825 милиона долара у настојању да надогради своје пословање материјалима неопходним за производњу батерија, наводи Ројтерс.

Ова куповина Рио Тинта, како наводи агенција, долази у време када влада велика потражња за литијумом који је кључни састојак у батеријама за електричне аутомобиле, док се други очекивани производ, борат, користи у соларним панелима и ветротурбинама.

„Пројекат Ринкон има потенцијал да донесе значајне нове залихе литијум карбоната за батерије, да се искористи прилика коју нуди растућа потражња навођена глобалном енергетском транзицијом”, навео је у саопштењу извршни директор Рија Џејкоб Стаусхолм, преноси Бета.

Технологија директне екстракције литијума предложена за пројекат купљен од приватних власника има „потенцијал да значајно повећа добијање литијума” у поређењу са базенима за соларно испаравање, навео је Рио Тинто, додајући да на локацији тренутно ради пилот постројење.

Рио Тинто је у јулу определио 2,4 милијарде долара за пројекат литијума у Србији који је изазивао протесте активиста за заштиту животне средине који кажу да ће рудник загадити земљу и воду.

Куповином рудника литијума у Аргентини, друга по величини рударска компанија на свету убрзава свој продор у материјале за батерије, док цена тог метала наставља да расте, указује Блумберг.

Гардијан: Рио Тинтов рудник у Пангуни – пројекат који је изазвао грађански рат на Папуи Новој Гвинеји

Глобална транзиција ка електричним возилима повећала је потрошњу и цене литијума су ове године забележиле више него троструки раст, будући да рударске компаније и поред проширења капацитета не могу да иду у корак с потражњом.

Највеће рударске компаније, како наводи Блумберг, све више желе да се прошире на такозване материјале за будућност, као што су литијум, бакар, па чак и ђубрива, пошто инвеститори и владе повећавају притисак на материјале који више загађују, али који су дуго били најпрофитабилнији.

Рио Тинто већ жели да у Србији развије рудник литијума вредан 2,4 милијарде долара док настоји да диверзификује своје пословање базирано на руди гвожђа, али су ти планови под притиском активиста који протестују на улицама српских градова против пројекта.

Због тих препрека договор у Аргентини је „посебно важан”, рекао је Крис Бери, председник консултантске компаније Хаус маунтин партнерс, додајући да је једна од највећих грешака рударских компанија што немају план Б, али да је „јасно да је Рио добро размислио о својој литијумској стратегији”.

Договор о куповини пројекта литијума у Аргентини истиче промену стратегије у Рио Тинту под његовим новим извршним директором Стаусхолмом који верује да компанија превише избегава ризике, делом због лошег резултата у недавним спајањима и аквизицијама, истиче Фајненшл тајмс.

Аналитичар инвестициона банке Џеј Пи Морган Доминик О’Кејн оценио је да је куповина Ринкона „стратешки значајна”, наводи британски лист и указује да тај договор који је уследио после низа других послова с литијумом у Јужној Америци, укључујући најављени улазак кинеске компаније Зиђин, показује да рударски сектор скреће пажњу на метале потребне за енергетску транзицију.

Аустралија: Рударска компанија Рио Тинто уништила пећине Абориџина старе 46 хиљада година

Рио Тинто већ има пројекат литијума Јадар у Србији вредан 2,4 милијарде долара и с куповином Ринкона имаће потенцијал да производи од више од 100.000 тона литијум карбоната годишње, пошто би оба пројекта требало да дају по 50.000 тона годишње под пуним капацитетом, указује Фајненшл тајмс.

С та два пројекта, додаје лист, Рио Тинто би био један од највећих произвођача литијума на тржишту за које се очекује да ће расти за 25 до 35 одсто годишње у наредној деценији, док се повећава потражња за тим металом пошто је кључан за производњу батерија које напајају разне ствари од паметних телефона до електричних возила.

Рио Тинто није навео колико ће коштати развој пројекта у Аргентини, али на сајту Ринкона пише да се предвиђа да ће капитални издаци бити 770 милиона долара током двогодишњег периода изградње, с очекивањем прве производње 2025-2026. године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар