Канада: Продавци прехрамбених производа у Њу Брунсвику могу забранити улазак у радњу невакцинисанима

Њу Брунсвик је прва канадска провинција која је дозволила забрану уласка у продавнице прехрамбених производа

Извор: mustreadalaska.com

Министарка здравља Њу Брунсвика Дороти Шепард (Dorothy Shephard) рекла је да сва предузећа, укључујући и продавнице хране, могу захтевати од купаца да покажу пасош (да су вакцинисани против ковида-19) пре уласка у радњу. Ово је прва канадска провинција која је дозволила забрану уласка у продавнице прехрамбених производа.

Канадским провинцијама је дозвољена аутономија у одлучивању око пасоша за вакцину, али су продавнице прехрамбених производа остале отворене за све широм земље, без обзира да ли је особа вакцинисана или не.

Али са овом новом одредбом, људи који желе да купе храну мораће да нађу некога да то уради уместо њих ако одбију да учествују у програму вакцинације.

Џордан Питерсон: Савјетник из покрајинске владе у Канади ми рекао да су корона ограничења заснована на анкетама, не на науци

Званичници саопштавају да је 77 одсто становника Канаде који испуњавају услове за вакцину против ковида-19 у потпуности вакцинисано. У Канади се вакцинишу и деца од 5 година старости.

Канадска савезна влада је већ забранила невакцинисаним људима да путују на домаћим, али и на међународним дестинацијама (авионом, бродом или возом), а Фејсбук је забранио објављивање вести и видео снимака са протеста због ове нове одредбе, рекавши да су то дезинформације. Међутим, видео снимци су се појавили на Тик-Току.

Протести у суботу (11. децембра 2021.) су блокирали главне улице у Монктону (Њу Брунсвик) на неколико сати. Учесници су рекли да је то један од већих протеста које су видели у граду који има око 85.000 становника.

Протест у Монктону (Њу Брунсвик) Фото: webcam for Dec. 11, 2021.

Поједине непрофитне организације оспоравају тврдњу да се невакцинисани грађани спречавају да купују намирнице у Њу Брунсвику. Али у јавности је „испливао“ владин документ који омогућава продавницама да дискриминишу оне који нису примили вакцину.

До данас, у сваком другом великом супермаркету, у Њу Брунсвику је потребан пасош о вакцинацији како бисте купили храну.

(Пред) празничне дојаве

Репресивне мере против невакцинисаних распрострањене су у читавој Канади, а како се ближи Божић и Нова година „демократски обруч“ се све више стеже.

Њу Брунсвик је имплементирао анонимну линију за дојаву комшија властима. Уколико видите да комшија прелази дозвољене границе окупљања можете га пријавити. (Линија је названа Дојављивање за КОВИД).

Фото: Reuters/Natalie Maerzluft

Иначе, покрајина је од почетка пандемије забележила 133 смртна случаја од ковида (број становника је 776.827 – примедба Стања ствари).

Још увек се води расправа колико људи ће моћи да буде окупљено на једном месту (кући или стану) за време празника – Божића и Нове године.

У Њу Брунсвику је раније речено да би казне за непоштовање прописа Закона о јавном здрављу могле да се крећу од 172 до 772 долара.

Марина БулатовићCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар