Чешка: Нова влада одбила да продужи ванредну ситуацију за 30 дана, спрема се да укине и обавезу вакцинисања

Спремни смо да моментално усвојимо адекватне мере уколико би се ситуација развијала неповољно, казао нови министар здравља Властимил Валек

Извор: НСПМ

Нова чешка влада премијера Петра Фијале одлучила је на првој седници након именовања да не затражи од парламента продужење ванредне ситуације, за степен блаже од ванредног стања, те ће неке од пооштрених санитарних мера престати да важе као и тај ванредни режим од 26. децембра.

„Одлучили смо да не тражимо од Посланичког дома да продужи ванредну ситуацију. Пратимо ситуацију и у иностранству, укључујући ту и мутацију омикрон. Спремни смо да радимо брзо ако буде потреба“, казао је на конференцији за новинаре премијер Фијала.

Нови министар здравља Властимил Валек објаснио је да нова влада није послушала препоруку претходне владе бившег премијера Андреја Бабиша да продужи ванредну ситуацију зато што епидемиолошка ситуација у Чешкој показује знаке побољшања, што наравно не значи да би нова влада требало да одбаци опрез.

Чешка: Не признају се пи-си-ар тестови као ковид пропуснице

„Спремни смо да моментално усвојимо адекватне мере уколико би се ситуација развијала неповољно“, казао је Валек.

Након новембарских апсолутних рекорда у пандемији, када је у тестовима једног дана откривено скоро 23.000 новозаражених, овај талас пандемије полако јењава и у четвртак је у тестовима откривено 9.488 новозаражених вирусом корона.

Иако су болнице у неким регионима у новембру поново почеле да одлажу операције и терапије које нису хитне, оне нису биле преоптерећене као почетком године и у пролеће када је у њима лежало и по 9.000 ковид-19 пацијената, од тога око 2.000 на респираторима.

Тренутно је у Чешкој захваљујући вакцинацији преко 61 одсто становника, хоспитализован 5.431 ковид-19 пацијент, од тога је на интензивној нези или респираторима 885 пацијената. У Чешкој од око 10,7 милиона становника закључно са четвртком преминуло је 35.046 оболелих од ковида-19.

Хрватски посланик у ЕП: Наша уставна и људска права су киднапована и треба да плаћамо откуп сваких 6 месеци

Иако није задовољна темпом вакцинације нова влада спрема се да укине и обавезу вакцинисања, како је уредбом старије од 60 година и припаднике одређених професија, лекаре и медицинско особље, војнике, полицајце, ватрогасце обавезала од 1. марта влада Андреја Бабиша кад је већ била у оставци.

Министар Валек подржаће коморе и струковне организације ако нареде својим члановима да се вакцинишу али када су старији грађани у питању само ће их наговарати да се вакцинишу, без принуде.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 18. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар