Скупштина Републике Српске: Започет процес враћања надлежности са БиХ

Милорад Додик најавио да ће грађани Републике Српске у наредном периоду „на референдуму суверено одлучити о доношењу новог устава РС

Посланици о повратку овлашћења са Сарајева на Бањалуку (Фото: служба Скупштине РС)

БАЊАЛУКА – „Дејтон је направио БиХ као празну љуштуру, а касније је то покушавано да се направи од Републике Српске. Дејтонски споразум је ентитетима дао живот и ми тај живот хоћемо назад”, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у обраћању на посебној седници Скупштине РС о враћању надлежности пренетих на ниво БиХ.

У својим захтевима, РС се позива на део Устава БиХ у којем се наводи да „надлежности које по Уставу БиХ нису изричито додељене институцијама БиХ – припадају ентитетима”. На седници су се нашле четири информације, пратећи закључци, као и декларација о уставним принципима. Ти документи тичу се одбране и безбедности, затим индиректних пореза, те правосуђа, као и свих пренетих надлежности. У најкраћем, у тим информацијама наведени су детаљи о стању у тим областима, док пратећи закључци предвиђају да за сваку од области Влада РС повуче сагласност за успостављење заједничких институција. На пример, Управе за индиректно опорезивање БиХ, Оружаних снага БиХ, Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ, Агенције за истраге и заштиту (Сипа) БиХ… Влади РС даје се рок од шест месеци да припреми законска решења у овим областима. Након усвајања законских решења, закони БиХ у овим областима неће се примењивати на територији Републике Српске, чиме ће овлашћења БиХ бити суспендована.

Додик је најавио да ће грађани Републике Српске у наредном периоду „на референдуму суверено одлучити о доношењу новог устава РС”. Он је рекао да посебна седница парламента одређује „будуће кретање Српске према излазу или ка останку у БиХ”. Оценио је и да се највећи број надлежности отетих од Српске са данашњег аспекта не може оправдати.

Милорад Додик: Ако се странци буду мешали, Република Српска не излази на изборе

„Дајте да у овом тренутку одредимо шта БиХ треба, а шта треба да престане да ради”, сугерише Додик, те процењује да је договор у БиХ могућ, али да се морају поштовати став и интерес Срба у БиХ, па и враћање надлежности у неким областима.

„У наредном времену поново ћемо се овде наћи и разговараћемо о томе шта је наша опција, да ли преполовити постојећи састав Оружаних снага, донети закон о Војсци РС или донети закон о демилитаризацији Српске”, рекао је Додик. Напоменуо је како се ранијим покушајем уставних промена намеравало да се накнадно, без уставног основа, легализују и угурају у Устав БиХ све пренете надлежности које су регулисане законом.

Српска, како је рекао Додик, неће предузети војне мере, већ ће се борити политичким средствима. Уверава да ће ово време показати „да ли БиХ може или не може да опстане”, уз опаску да он верује да то није могуће. Истиче да није изолациониста и да не жели бољи аранжман само за РС, него и за БиХ.

Опозиционари с подозрењем гледају на предлоге.

„Да сте имали озбиљне намере, закони би ступили на снагу одмах, зашто да чекамо шест месеци. Да ли се лествица подиже високо да би у периоду пред нама добили нешто реално? Ако је тако, у реду је, али кажите нам да знамо”, рекао је Ненад Нешић, председник ДНС-а.

Председница РС Жељка Цвијановић образложила је декларацију о уставним принципима, која ће, како је наведено, бити основа за измене Устава РС. Навела је да би новим уставним актом Српска била потврђена у свом пуном, дејтонском уставноправном капацитету, али и као модерна европска политичка заједница народа и грађана, која уважава све своје дејтонске и међународне обавезе.

Мирко Шаровић, председник опозиционог СДС-а, оценио је као легитиман захтев за повраћај свих надлежности које је РС имала по Дејтону, истакавши како је кључно питање има ли она снагу да то оствари.

„Вратити 140 надлежности је велики подухват, али смо због тога постали глобални случај. Морамо да се питамо да ли је ово добар тренутак за овај подухват, који може да изнесе само јака РС, што она није. Мислим да без рата није могуће изаћи из система ПДВ-а, одбране, правосуђа. Једностране одлуке нећемо подржати. Морамо бити свесни шта нас чека ако поново формирамо војску РС, да знамо да ли то може да прође без интервенције НАТО-а. Господине Додик, много сте преузели на своја плећа али ми вас у томе не можемо пратити”, поручио је он.

Председник ПДП-а Бранислав Бореновић описао је седницу скупштине као „фарсу и блеф”, јер је, како је навео, разочаран недостатком визије и конкретних предлога.

„Неискрено је ову тему почињати годину пре избора. Терет кризе беспотребно се пребацује на РС, без аргументације како све то поставити на здраве ноге”, рекао је Бореновић.

Милорад Додик: Ако се у БиХ не осећају добро Срби и Хрвати, него Американци – онда је то нека америчка земља

Већина партија у РС сматра да постојећа стварност БиХ одудара од Устава те земље. Појашњавају да на заједничком нивоу постоји на десетине институција које по Уставу не спадају у надлежност државе. „С обзиром на то да није промењен Устав БиХ, ниједна од тих ингеренција није постала део највишег правног акта земље, па се пренос надлежности не може сматрати трајним, већ привременим”, наводе у Бањалуци.

Председница РС оцењује да „раскорак између Устава и праксе није донео ни бољи живот”.

С друге стране, кључни аргумент бошњачке елите јесте да је по Уставу предвиђено да БиХ може преузети надлежности с ентитета уколико за то буде постигнута сагласност. У Бањалуци су сагласни с оценама да се може постићи споразум о успостављању заједничких органа, али да је то потребно урадити без присиле и притисака, а посебно без наметања. Због тога све те ингеренције сматрају неуставним и из тога извлаче закључак да имају право да повуку споразуме за њихово оснивање.

Међународни представници не подржавају план Бањалуке.

„САД неће подржати једностране активности које су изван уставног поретка БиХ и које подривају функционалност на државном нивоу”, потврђено је из америчке амбасаде у Сарајеву.

Спутњик: Запањујуће признање Ескобара – неко из РС разбија Додиков план по наређењу Вашингтона

Према речима Жељке Цвијановић, ниједна активност републичких институција не излази и неће излазити из уставног оквира. „Српска је отворена за дијалог са свима и потпуно спремна да поштује своје обавезе проистекле из међународног уговора којим је успостављена БиХ”, поручила је председница Српске.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар