Милорад Додик: Ако се странци буду мешали, Република Српска не излази на изборе

У Републици Српској то решење би било да Српска бира Србина и осталог кандидата за члана Председништва, тако да и остали могу да се кандидују, објаснио српски члан Председништва БиХ

Милорад Додик (Фото: З. Шапоњић)

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упозорио је да Република Српска неће изаћи на изборе ако се странци буду мешали у изборни процес и да постоје механизми да се такви избори онемогуће.

„Не знамо како ће опозиција у Српској поступити, али ми знамо да ако дође до уплитања страног фактора у рад ЦИК-а нећемо учествовати у изборном процесу”, навео је Додик у интервјуу за РТРС.

Истакао је да Српска тражи потпуно неутралну ситуацију и објаснио механизме које тај ентитет може да искористи.

„Довољно је да не дамо наше јавне установе на располагање и наше локалне заједнице могу да не формирају општинске изборне комисије. Дакле, ми тражимо да се реши питање избора члана Председништва и тражимо нова решења. Не може бити решење гласања у врећама, то више не може”, поручио је Додик, преноси Танјуг.

Он се поводом преговора око Изборног закона истакао да је РС завршила своју дефиницију могућег решења, а „оно што је важно, јесте да мора да остане национални префикс”.

Нагласио је да Хрвати предлажу добро решење.

„У Републици Српској то решење би било да Српска бира Србина и осталог кандидата за члана Председништва, тако да и остали могу да се кандидују. То би писало и за Бошњаке и остале, тако и за Хрвате”, објаснио је Додик.

Истакао је да Српска остаје при свом предлогу, али да Хрвати и Бошњаци не могу да се договоре.

„Сав неуспех преговора је у Федерацији БиХ”, закључио је Додик.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар