Александар Вучић: Набављамо хеликоптере, бићемо велесила у региону

Очекујем велике набавке хеликоптера у 2022. и 2023. години. Очекујемо још укупно 18 плус 12 хеликоптера, рекао председник Србије

Председник Србије у Нишу са директорима предузећа одбрамбене индустрије (Фото: Бета/Министарство одбране)

НИШ – Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија набавити још око 30 хеликоптера у 2022. и 2023. години и да ће бити хеликоптерска велесила у региону.

„Велики број хеликоптера је у овој и претходних години набављен и очекујем велике набавке хеликоптера у следећој и 2023. години. Очекујемо још укупно 18 плус 12 хеликоптера”, рекао је Вучић.

Каже да ће од тога бити 11 хеликоптера Х145, затим четири МИ35, три МИ17, плус 11 или 12 МИ35 које половне купујемо од једне чланице ЕУ.

„Тако да ћемо бити, ако то смем да кажем, хеликоптерска велесила у овом региону”, нагласио је Вучић, пренео је Танјуг.

За наменску индустрију 145 милиона евра помоћи у првом тромесечју 2022. године

НИШ – Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима да је на састанку са предузећима одбрамбене индустрије Србије донета одлука да се домаћа наменска индустрија помогне са 145 милиона евра већ у првом кварталу 2022. године.

„Донели смо одлуку да већ у првом кварталу 2022. у року од три месеца помогнемо нашу наменску индустрију. Нашли смо начина да са око 145 милина евра улажемо, уз стриктну контролу Министарства финансија, у куповину нових производних погона и машина и опреме, како бисмо могли да осавременимо наше фабрике и подстакнемо бољу производњу и рентабилности”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Каже да је данас донета одлука и да држава у наредних пет година наручи опрему, наоружање и оруђе, возила и убојна средстава, муницију, мине ракете од домаће наменске индустрије у вредности од 1,25 милијарде евра.

„То ће бити додатни подстицај за развој наменске индустрије и огроман напредак у куповини од стране Војске Србије”, рекао је Вучић.

Спутњик: Зашто су разговори Вучића и Куртија без будућности

Истакао је да ће тако бити модернизована наша војска, уз све оно што купујемо до руских и француских партнера, где су улагања заиста огромна.

Председник је након присуства приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде у Нишу, казао да је повећањем плата заустављен одлив из војске.

Вучић је, на питање који конкретне потезе чини држава у привлачењу људи да се окрену војсци, указао да је тренутно највећа попуњеност у бригадама на југу Србије и највећи број војника је у Нишу, Топлици, Врању, Лесковцу, Пироту, и Краљеву.

Тамо где је највећи животни стандард, додаје, најнижа је стопа попуњености, попут Београда и у Војводини.

„Одлив из војске је био већи пре пет година него данас, управо због повећања плата. Како се буду приближавали у односу на припаднике МУП-а, имаћемо све више припадника војске. То се види. Шта год да уложите то се одмах примети”, рекао је он.

Подсетио је да су плате војсци претходних осам година скочиле за 70 одсто, односно око 7,5 одсто годишње у условима фискалне консолидације.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Промаја коју стварају уста “ врховног команданта „, уста налик пукотини испод пубичне кости, једнака је снази ваздушних вртлога свих поменутих хеликоптера. Акробатика празних речи које, да се послужим дечијим афоризмом, као ласте које праве разне гримасе по ваздуху, једнака је “ хеликоптерима “ на коњу са хватаљкама… Гимнастичар – чипурићки млатко празносламовски, петнаестоспратни амбасадор вишебоја у сатирању Срба и Србских земаља…

    10

Оставите коментар