Светозар Поштић: Кнок или Тријумф похлепе

Пошто су сви сељаци здрави, др Кнок их помоћу лажи, манипулација, превара и уцена веома брзо уверава да су сви болесни, и његова приватна пракса почиње да цвета

Сцена из филма „Кнок или тријумф медицине“

У сатиричној представи „Кнок или тријумф медицине“ познатог француског писца Жила Ромена (Jules Romains, Knock ou le Triomphe de la médecine), први пут изведеној у позоришту на Јелисејским пољима у Паризу пре тачно 98 година, новопридошли сеоски доктор нема посла. Пошто су сви сељаци здрави, др Кнок их помоћу лажи, манипулација, превара и уцена веома брзо уверава да су сви болесни, и његова приватна пракса (као и пракса локалног апотекара, његовог сарадника) почиње да цвета.

Редитељ и главни глумац у овој представи, Луј Жуве (Louis Jouvet), наступио је у улози главног протагонисте и у истоименом филму, снимљеном 1951. године. У нарочито трагикомичној сцени, он за време прегледа снажно стиска једног наивног сељака за слабину и убеђује га да је бол који је осетио проузрокован озбиљном болешћу, због које треба да лежи у кревету и редовно узима неколико скупих лекова. У ствари, сви мештани који после неколико недеља др Кнокове праксе не леже код својих кућа – његови су саучесници. Сеоски лекар своје методе назива „модерном медицином“.

Иако не желим да умањим озбиљност болести којој смо изложени, тешко је не повезати радњу ове сатире са представом у којој смо тренутно невољни учесници, а др Кнока – не само због сличности њихових презимена – са „највећим ауторитетом“ за епидемиологију у Србији.

Иако нам је модерна медицина у просеку продужила животни век, начинила нас је и незајажљивим зависницима од лекова. Након победе „теорије клица“, која узроке болести види искључиво у микроскопским патогенима, над „теоријом мијазме“, која истиче превенцију болести јачањем имуног система, здравом исхраном и избегавањем токсина и стреса, своје смо здравље предали у руке медицинским стручњацима и осигуравајућим друштвима. Мото Рокфелерове фондације „пилула за сваког болесника“ („a pill for an ill”) омогућила је огроман профит фармацеутским компанијама на рачун нашег физичког – па према томе и менталног – благостања.

На овом месту налазим сходно да цитирам једног интернет коментатора од пре неколико дана: Нису овде вакцине због короне, већ је корона ту ради вакцина.

Пре мање од четири недеље појавила се књига Роберта Кенедија Млађег Прави Ентони Фаучи – Бил Гејтс, Биг Фарма и глобални рат против демократије и јавног здравља (The Real Anthony Fauci: Bill Gates, Big Pharma, and the Global War on Democracy and Public Health), и већ после неколико дана запосела прво место по продаји на „Амазону“. Више од 1200 људи већ је написалo своје мишљење о књизи, а 96% читалаца дало јој је највишу оцену. У овој књизи син убијеног америчког сенатора и државног тужиоца Роберта Кенедија и синовац убијеног америчког председника Џона Кенедија описује лажи, манипулације, преваре и уцене „америчког др Кона“, кога лично познаје, не само у вези са „пандемијом“, већ и са ранијим болестима и вакцинама у којима је играо главну улогу.

„Прави Ентони Фаучи“ на Амазону

О догађајима с почетка прошле године Кенеди, између осталог, пише: „Одједном се чинило да институције од поверења делују у потпуној сагласности како би изазвале страх, промовисале послушност, обесхрабриле критичко мишљење и натерале седам милијарди људи да марширају према тоновима исте мелодије, што је кулминирало масовним експериментима са новом, лоше тестираном и непрописно лиценцираном технологијом толико ризичном да су произвођачи одбили да је производе уколико их свака влада на Земљи не заштити од одговорности.“

„Широм западних земаља, шокирани грађани искусили су све испробане тактике растућег тоталитаризма – масовну пропаганду и цензуру, оркестрирано промовисање терора, манипулацију науком, потискивање дебате, омаловажавање неслагања и употребу силе за спречавање протеста. Они који су се одупирали овим нежељеним, експерименталним медицинским интервенцијама без одговорности суочили су се са синхронизованом осудом и маргинализацијом“, наставља Кенеди.

Наши животи „били су уништени збуњујућим низом драконских диктата наметнутих без одобрења законодавства, судске анализе, процене ризика или научних цитата. Такозване хитне наредбе затвориле су наше фирме, школе и цркве, направиле невиђене упаде у приватност и пореметиле наше најдрагоценије друштвене и породичне односе“, пише Роберт Кенеди, који себе сматра либералним демократом. Он је ранијих година био познат и по томе што је непосредно повезао вакцине са огромним порастом аутоимуних болести код деце, а нарочито аутизма, што су многи научници у последње две деценије и потврдили.

Из веома неугодних питања које му на сенатским саслушавањима поставља сенатор Ранд Пол (Rand Paul), иначе и сам лекар, и која се још увек налазе на Јутјубу, дознали смо да је др Фаучи директно умешан у финансирања истраживања у Вухану која су довела до новог вируса. Пол тврди да маске не пружају заштиту, и Фаучијево ношење две маске на лицу зове „позориштем“. Са Јутјуба је, нажалост, избрисан снимак у коме Кaри Малис (Kary Mullis), амерички биохемичар и добитник Нобелове награде за проналазак PCR теста, назива Фаучија „изузетно глупим човеком“. Узгред, Малис, који је, по сценарију који као да су писали фармацеутски злочинци, преминуо августа 2019. године, нагласио је намену тог теста искључиво у истраживачке, а не у дијагностичке сврхе.

Изјава др Малиса и избрисан видео са Јутјуба (Извор: Стање ствари)

Преко медија смо недавно дознали и да је др Фаучи вадио псимa гласне жице како не би лајали док им за време „научних експеримената“ инсекти прождиру главу. То би можда било сувише окрутно чак и за др Kнока или Кона. Додуше, имајући у виду да се ту ипак ради само о животињама… Нема сумње да фармацеутска  индустрија обичног човека види као покусног кунића са знаком долара на реверу.

Артур Шопенхауер је једном приликом изјавио да је човеков живот у детаљима комедија, а посматран као целина – трагедија, али ми желимо да наши животи докажу управо супротно. На нама лежи одговорност да трагедију којој сваки дан присуствујемо претворимо у причу са срећним завршетком.Categories: Стражњи дућан С. Поштића

Tags: , , , ,

9 replies

 1. Изврсно !
  Кнок, кнок он д инферно дор…

  41
 2. Мртви смо
  (само не знамо)

  Старо сајмиште – Сајам
  Исто све – разглас жубори
  Издајте душу у најам
  Струка нам ко стоци збори

  Закрпу на образ мећем
  Лик без лица y колони
  Ужасно споро се крећем
  Прекасно аларм нам звони

  Често нам пиштољ на челу
  Лептира из сна да дамо
  Кошмар, бомба у тијелу
  Мртви смо, само не знамо

  Момчило

  46
 3. Тако је, само малобројни лекари су у положају Др Фаучија. Углавном су овце заглупљене, које верују у све што им се прикаже, а не бих пренебрегнула ни утицај разних секти и култова на многе од њих.

  29
 4. Film cu svakako pogledati. Higijena, bolja ishrana . fizicki rad smanjen u odnosu na prosli vek doprinelo je boljem zdravlju mozda I vise nego moderna medecina po mome misljenju. Sta je sa Delta virusom? Pade u zaborav ili je imala dvoboj sa Omicron?

  21
 5. U medjuvremenu je knjiga koju je napisao sin ubijenog Roberta Kenedija dobila 2600 prikaza, 94% sa najvisom ocenom. Mesec dana su svi mediji cutali a tek sada je jedan tim novinara, posle intenzivnog traganja da se unisti kredibilitet autora, po zadatku objavio negativan prikaz. Ali sta je u svemu ovome najvaznije? Oni su ignorisali 200 strana knjige. Sta tu pise? Prosto je neverovatno da je HIV virus u stvari bezopasan I da NE IZAZIVA SIDU. Onima kojima je identifikovan HIV davan je skup lek za izlecenje koji je u stvari OTROV, tako da su pacijenti sa HIV-om umirali, tj. bili ubijeni. Jedna od kljucnih osoba Big Pharma-e u ovoj prevari je bio dr Fauci. Ovo je sokantnije od otkrica da je spustanje na Mesec 1968 bilo laz. Tokom 35 godina potroseno je 2.000 milijardi dolara za istrazivanje HIVa I unistene karijere mnogih istrazivaca. Francuski pronalazac HIV virusa I kasniji nobelovac je jos 1990 godine tvrdio da je HIV bezopasan. Proglasen je ludim pogotovo sada kada je rekao svoje misljenje o Covidu. On je lecio Covid pacijente hidroksihlorokinom I cinkom sve dok mu francuska vlada to nije zabranila. Zvuci poznato, zar ne?
  Autor bi mogao da napise nastavak ovog teksta I sire opise u cemu je stvar. Ako strahuje (imao bi razloga), ja cu to uraditi.

  25
 6. @HIV virus je bezopasan…

  Поштовани, хвала што сте допунили текст описом најважнијег дела књиге, који нисам још био прочитао када сам писао овај чланак. Та тврдња је толико контроверзна, да је Роберт Кенеди Млађи написао на почетку поглавља о ХИВ-у и СИДи да се много двоумио да ли да је напише, и морао је да је поткрепи небројеним уверљивим доказима. Ја сам и раније читао о тој превари, али нисам се никад усудио да пишем о њој, јер би то захтевало велики напор, знање из медицине које не поседујем, и вероватно би за последицу имало осуду људи стручнијих од мене. Било би лепо и корисно кад бисте Ви о томе написали.

  24
 7. Обавезно погледајте !

  https://www.bitchute.com/video/W3n0TNLs4hmP/

 8. Cela prica je kompleksna I fantasticna, sada jos isprepletena sa Covid-om. Poznajem saradnicu francuskog nobelovca koji je 1984 otkrio HIV virus I koji je imao za siru javnost kontraverzne izjave posle pojave Covid-a. On sada ima 89 godina. Jedan drugi nobelovac (za hemiju) je utvrdio da nikada nije objavljen rad koji bi potvrdio da HIV virus izaziva SIDU! Pacijentima su davani skupi, eksperimentalni lekovi koji su bili toksicni I od kojih su umirali. Interesantno je da su mnogi bili poznate licnosti sto je dizalo profil toj bolesti I prakticno bila reklama za taj lek. Interesantno je da oni kojima je dijagnostikovan HIV virus (npr. kosarkas Medzik Dzonston), a nisu uzimali taj lek I dan-danas, vec 30 godina zive bez ikakvih problema.

  Ovaj drugi nobelovac je gore pomenuti Kari Malis, koji je izumeo ovaj cuveni test koji se koristi u celom svetu za prisustvo Covida I za broj zarazenih na dnevnom nivou iako je on striktno naglasio da je taj test samo za istrazivanje I da ga ne treba koristiti kao pouzdan test za otkrivanje Korone. On je jos davne 1993 napisao predgovor knjizi treceg nobelovca, Petera Dusberga – Inventing the AIDS Virus. Naprasno je umro od pneumonije u sred leta, par meseci pre pocetka pandemije. Ova tri nobelovca su utvrdili da je HIV virus bezopasan ali su bili bespomocni protiv Velike Farme I drzavnog sluzbenika, dr Faucija, koji je radio za njih. Ko god im se suprotstavio, lose je prosao.

  15
 9. У вези вируса HIV и AIDS-a немам неких релевантних информација. Али бих се осврнуо на по обиму малу, али интригирајућу књигу „Смрт из тањира“, коју је у Њемачкој написао доктор медицине и доктор биологије Роберт Елез, иначе Србин.

  Он се бавио истраживањем канцера, а књига је посвећена болести лудих крава. Писана је пријемчивим стилом, тако да је свако може разумјети.

  Пажњу привлачи и узрок његове преране смрти. Умро је у 48-ој години од канцера. И то баш оне врсте коју је истраживао. Колико сам разумио, он је сматрао да је узрочник канцера вирус.

  Било би интересантно да се овом хипотезом позабаве они који су стручнији од мене.

Оставите коментар