Владимир Путин: Бар један агент ЦИА био саветник руске владе 1990-их

Средином 1990-их и почетком 2000-их година у својству саветника, званичних службеника руске владе били су, како се касније открило, службеници ЦИА, рекао руски председник

Владимир Путин (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

МОСКВА – Најмање један припадник америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) био је међу саветницима руске владе почетком 1990-их, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Верујем да је најмање један агент ЦИА дефинитивно био међу тим саветницима, иако у складу са законима своје земље није имао право да се бави комерцијалним пословима”, истакао је Путин у интервјуу за документарац под насловом „Русија: њена недавна историја”, чији је део емитован у суботу на ТВ каналу Русија 1, преноси Танјуг.

Према његовим речима, то је на крају резултирало суђењем у САД, које је показало да је тај човек био припадник ЦИА.

Председник Русије испричао је раније којим методама су друге државе покушавале да утичу на Русију средином деведесетих година прошлог века, нагласивши да је почетком 2000-их година прекинуо те акције.

„Погледајте, средином 1990-их и почетком 2000-их година у својству саветника, званичних службеника руске владе били су, како се касније открило, службеници ЦИА”, рекао је Путин у четвртак на седници Савета за развој цивилног друштва и људска права.

Он је потврдио да су им касније у САД судили да су као службеници ЦИА, док су радили за Русију, кршили амерички закон, односно учествовали у приватизацији.

По његовим речима, то је био само један од примера покушаја мешања у ствари Русије.

„У ствари, било их је много више. У нашим нуклеарним војним објектима седели су амерички стручњаци који су тамо долазили на посао сваког дана, од ујутру до увече, на столу је стајала и америчка застава. Они су тамо живели и радили. Нису им били потребни осетљиви инструменти за улазак у наш политички живот, пошто су они и тако све контролисали”, рекао је Путин.

Он је нагласио да се ситуација променила и да су они почетком 2000-их „очишћени”,  и да је Русија постала другачија и самосталнија, као и да расту могућности оружаних снага, па је у складу са тим, како је навео, „однос према њој почео да се мења”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Koliko li ih je sad tamo u Kremlju i oko Kremlja u petoj i sestoj koloni… Barem jedan je bio 90-tih. Ima li nekoga ko u ovakvu budalastinu moze da poveruje?

    2
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading