Митрополит Лонгин (Жар): Не верујем у вакцину – нећете ме ваљда убити зато што не верујем у вакцину?

Доносимо беседу митрополита банченског Украјинске православне цркве (Московског патријархата) Лонгина, изречену на Литургији 28. 11. 2021. а после тога склоњену са Јутјуба

Митрополит Лонгин (Жар). Извор: Фејсбук страница Теодул

Љубљени верници, благодарим Господу за овај чудесни дан, за данашњу Свету Литургију. Да буде милост Божија са свима вама. Остајте верни Христу све до краја, зато што ће испити бити тешки и велики, али ви сте силни, зато што сте православни и зато што је Бог са вама!

Наше укрепљење – јесте Бог, Наша сила – јесте Бог, и због тога полажемо нашу наду на Бога, да бисмо могли добро проћи кроз овај свет, и да би смо срећно достигли у вечни живот.

Главно је не заборавити ка чему нас је Бог призвао. Бог нас је поставио на служење, било свештенике, епископе, монахе, мирјане, шта год ми били, Бог нас је призвао да служимо Њему. Нећемо заборавити, на шта смо позвани и чиме треба да се богатимо. Све је овде пролазно, вечни живот чека свакога од нас, тако да будемо јаки, да будемо спремни. Испити, који ће нас снаћи биће врло тешки. Као што видимо, све то што се спрема, што долази, што говори Свето Писмо, и што чујемо данас: „нећете моћи ни куповати, ни продавати“. Близу је то, што говори Бог, да они који не буду запечаћени именом звери, неће моћи ни продавати, ни куповати. Али Бог нам говори и то, да Он брине и о птицама небеским, што не ору, не сеју, не заливају, не сакупљају у житницу. Што мање будемо сумњали, у то да Бог брине о нама, бићемо више по Његовом образу и подобију, и Он ће се бринути за нас у сваком тренутку, само ако будемо верни Господу. Хајде да потпуно посветимо себе служењу Господу, хајде да служимо Господу, хајде да будемо спокојни, хајде да живимо у миру, да би Духа Светог имали у нашим срцима и хајде да не остављамо Бога, зато што и Бог никада не оставља човека. Он жели да учини све за човека, али то и зависи само од човека. Човек остаје с Богом или одлази од Бога.

Спремају велике ствари, говорим о онима који хоће уједињење вера, то јест да буде једна вера, и то им је потребно брзо, зато што ако то не успеју, не могу крунисати антихриста.

Епископ Лонгин (Жар): Писмо патријарху Кирилу и СА Сабору РПЦ

Хоћу да вам кажем како ја верујем. Каже се да се сваком даје по вери, како верујеш тако ти и бива.

Шта мислите, има ли Бога?

Ја верујем!

Зар мислите да Бог не постоји? Зар сумњате у постојање Бога?

Пођите ка највећем човеку у свету, највећем научнику, да би свој мозак извадили из главе и ставили други мозак, може ли то било ко да уради? Не, зато што га је Бог ту сместио. Не можете ни да замислите толико милиона нерава и капилара, зато нико не може ни да учини то што је учинио Бог. Погледајте око себе, док Бог не пружи руку, ништа се не дешава. Чак и ви, који сте дошли овде данас, без Божије воље, не би могли ући овде.

Они све припремају, по могућности, чули сте и видели и разумете, све припремају за погибију човека.

Верујете ли у Тајну исповести? У покајање?

Исповеди своје грехе, – говори Бог. Да ли мислите да ћете добити опроштај?

Ја верујем, брате, да нам кроз покајање Бог прашта и исправља наш живот.

Верујете ли да нам је ово драгоцено Тело и Крв Христову на Светом Престолу, Сами Бог оставио? Остављам ти Своје Тело и Своју Крв, ово је Тело, а ово Крв, узми једи „ово је Тело Моје, које се за вас ломи за опроштење грехова“, верујеш ли у то? „Крв Моја, Новога Завета, која се за вас и за многе излива за опроштење грехова.“

Верујеш ли да ти Бог опрашта? Верујем, да нам је баш зато Он оставио (Тело и Крв Своју), за исцељење душе и тела, за исцељење браћо. У све то верујем!

Једноставно не верујем у вакцину, нећете ме ваљда убити зато што не верујем у вакцину, не верујем! Не верујем у лек који није прошао лабораторијска испитивања ради контроле, и поступио сам правилно што нисам поверовао, јер су сада они донели другог ђавола, трећег ђавола и четвртог ђавола и још ће их доносити, само да бих примио ђавола у себе? Нећу прихватити!

Умрећу, али кога је брига што ћу ја умрети, свет умире од глади, свет умире без лекова, у свету немају ни пара да одрже свој живот. Погледајте како се брину о нама, да не умремо, да не оболимо, да се не заразимо,… Али ако се бојиш, у шта верујеш, с тим и остајеш, брате.

А ја верујем у Оца и Сина и Светога Духа!

Ево још једна вакцина, јуче је речено, хитно треба припремити вакцину, за три месеца треба да буде направљена најјача вакцина, озбиљна болест… или сви вируси заједно…

Не верујте у те глупости, браћо! Оно што Бог хоће снаћи ће људе. Ви останите верни Господу и верујте као обични хришћани, боље од нас који излазимо пред људе испред олтара и говоримо, некакве луде ствари, када епископи забрањују свештеницима да служе, зато што нису вакцинисани, када долази време да вас неће пуштати у цркве ако нисте вакцинисани. Какве то везе има једно са другим?! Онима који су се вакцинисали да не би умрли, нека Бог помогне да не умру, ја хоћу да умрем за Христа и Његово Јеванђеље, чувајући светињу.

Епископ Лонгин (Жар): Честица мошти оца нашег Серафима Саровског дарује се најгрђем јеретику – папи језуити

И зашто ви лажете народ? Направили сте вакцину, а свет и даље умире, направили сте вакцину, а свет и даље обољева.

Не бавим се ја политиком, него вас молим да живите у благодати Божијој, да се у пуноћи купате у благодати Божијој, браћо! Па шта и ако се разболим и умрем, а ко ће од вас остати заувек на земљи?

Зато будите спокојни, не плашите се, како су говорили Свети Оци, јер ће бити тешко и ружно ако почне непријатељство између вакцинисаних и невакцинисаних, и та невоља и тај грех ће бити већи од свега, јер ћете почети да мрзите, а мржња је смртни грех! Оставите сваког на миру, да чини шта он хоће.

Ви који верујете у Бога у Светој Тројици, верујете у распетог Исуса, приђите к Њему!

Они од вас који верују да Свето Причешће убија сво зло и грех спира и наша сагрешења, шта може бити јаче од тога – Свето Уље (помазање), Света Вода, Света Просфора? Па нека говоре да сам безуман и фанатик, али ми смо дужни да говоримо људима истину.

Не пуштају вас на посао, због чега? Па зашто вируси нису престали? Зашто нису зауставили лудаке који су то радили у лабораторијама? Зашто се они не боре са њима, него се боре са нама, страдајућим људима овога света, који данас и сутра живимо с комадом хлеба који једемо у сузама у страдањима и беди?!

Епископ Лонгин (Жар) са својим штићеницима

Зато, желим да вам Бог подари много вере и наде, да се не би бојали и дрхтали, јер они који чувају овај живот изгубиће га, а они који га изгубе због Царства Божијег и вечног живота, они ће победити. Ја се надам на Бога, ако и умрем, умрећу с Богом, зато што на Њега полажем надање своје, а ако положим своју наду на било шта на овој пролазној земљи, остаћу с тим. Зато је пред вама избор, с ким желите да будете: с Богом или с ђаволом. Будите у истинитој православној вери, чувајте веру најчистију и најлепшу, јер је ова земља пуна крви светих мученика наше вере. Крв наших мученика се још није осушила на зидовима тамница. Није шала и није претеривање, ни комунисти нису толико нашкодили, као они који данас позивају хришћане да не иду у храм, да стављају брњице на њушке, да ходају као луди, као јадне тетке да носе црне маске током целе године, да од њих имају још више клица, и тако их и даље муче. Као да смо изгубили разум, не знамо шта је с нама, куда идемо и одакле смо!

Руке у небо уздигните к Богу, молите се браћо, обраћајте се к Богу. Ми као епископи, као свештеници, да више не мислимо о богатству, парама, о свему пролазном, да мислимо о животу, о душама људи које смо дужни да чувамо. Дајте да више не стављамо цене у цркви, за сахране и томе слично, радите за Господа, радите за вечност. Чините све да би вам Господ рекао: „ходите благословени Оца Мојега, наследите Царство које вам је припремљено од постанка света.“

Предајем вас у руке Господње, љубљени моји, желим вам анђела чувара у вашем дому и не заборавите, да нас Господ љуби! Господ нас чека, где год да смо. Господ чека и тебе.

Не гледајте на законе који се прихватају данас, ја чврсто верујем, читајући Свете Оце, да смо ми ступили у саму страшну апокалиптичну битку. Будите спремни, читајте, као што је данас читан апостол, о плодовима Светог Духа којим треба да се испунимо, читајте о њима и стичите те плодове док сте на овој земљи, да би их имали у души и у Царству Божијем. А од свега онога што је од ђавола удаљимо се! Живите са Господом и радујте се, јер вас Господ љуби!

Ви неосетљиви грешници, зар не желите да чујете глас пун љубави? То је глас Господа, Који вас зове к Себи, то је Његов праштајући глас, Он је спреман на све ради вас, само да приђете к Њему! Не остајте без живота вечног, не остајте без спасења, не остајте без Христа браћо! Узалуд је да говоримо да смо верници, а не испуњавамо оно што нам говори Бог. Нека вас Он помилује и помогне вам свима, сваком човеку на земљи, нека вам свима помогне Бог да се вратите к Њему и тада ће бити једно стадо и један Пастир, амин.

Са руског посрбио: Бојан БановићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Драга браћо и сестре православни хришћани и све чисте душе које интуитивно спознају васељенски ред и труде се да га не нарушавају, ма како себе декларисали.

  Пажљиво сам прочитао бесједу митрополита Лонгина, којом се обраћа вјерницима на Литургији.

  Обзиром да сам убијеђен да су већ дошла посљедња времена, а да нису сви вјерници или су вјерници само декларативно, дао сам себи слободу да циљну групу проширим. Такође да поред вакцина, тему проширим и на разне друге покушаје „поправљања Свијета“.

  Из једног извора све је потекло и све ће се тамо вратити. Прву мудрост сричемо кад спознамо колико је огромно наше незнање, а колико је мало наше знање. И оно мало знања што смо стекли, стекли смо посматрајући Творевину. Још и више, кад се загледамо мало у себе.

  Упитајмо се да ли је могуће да је наш савршени Творац створио несавршену Творевину.

  Ако мислите да ту нешто треба поправљати, присјетите се свих поправки за које знате да су до сад учињене. Па се онда добро наспавајте.

  Ако још увијек мислите да нешто треба поправљати, крените од себе.

  Ваистину!

  24
  1
 2. Правни и морални статус Химера

  Пошто су људске и животињске химере, по дефиницији, делимично људске
  и делимично животињске, оне се не уклапају у важеће законе,
  који се тичу релевантних права ове две групе.

  Важно је напоменути, да постоје правне разлике између животиња и људи.
  На пример, у Сједињеним Државама је легално јести већину врста
  животињског меса, али конзумирање људског је незаконитp.
  Већина људи би се сложила да ту разлику треба поштовати.

  Али, да ли би требало легализовати конзумирање меса химере?
  Одговор је нејасан.

  Још важније су нејасноће у погледу разлика између права животиња и
  људских права, као и питање, у коју врсту уклопити химере?

  Једно важно питање је питање СВЕСНЕ сагласности.
  ДА БИ ОСОБА МОГЛА ДА СЕ ПОДВРГНЕ МЕДИЦИНСКОМ ТРЕТМАНУ,
  ИЛИ ДА УЧЕСТВУЈЕ У СТУДИЈИ, МОРА ДАТИ ЛИЧНИ ПРИСТАНАК.
  Исто се не односи на животињске субјекте, јер оне не могу комуницирати са
  људима на било који поуздан и разумљив начин. Људско-животињска Химера,
  која је претежно „животиња“, такође је неспособна да пружи свесни пристанак.
  Ипак, чини ми се да многи људи греше, третирајући делимичне људске креатурама,
  готово исто као и природне животиње.
  Генерално, статус химера законски није дефинисан. То није само резултат
  иновативних истраживања химере. Неки признати научници верују да закон
  нераскидиво зависи од категоризације, а химере пркосе овој врсти груписања,
  пропусти у законодавству су неизбежни. Стога, човек-животиња > химера,
  ће вероватно и даље пребивати у неизвесној, сивој зони, између човека
  и животиње; сви ће имати бар мало другачији износ људских генетских
  информација. Међутим, то не значи да се напредак не може десити у политици;
  Пре свега, решења могу бити тешка за формулисање, али су могућа за нека
  питања која се тичу химера. Да се приметити, морални статус химера је у
  сталном покрету. Према Себастјану Порсдаму ману (Sebastian Porsdam Mann) са
  Универзитета у Оксфорду, постоје две постојеће врсте моралног статуса:

  категорички и условни.

  Категоричан морални статус се добија једноставним припадањем одређеној
  групи; у овом случају, свим људима су дата права јер су људи.
  Међутим, по питању условног моралног статуса, имати право не значи због
  тога што јеси, већ због свог личног односа према другима, посебно према
  људима. Људи имају категоричан моралну статус, док животиње имају
  условни морални статус. По тој логици, убијање ракуна само по себи није
  морално погрешно, али је погрешно убити ракуна, човековог кућног љубимца,
  јер кућни љубимци имају сентименталну вредност.
  И овде се химере не уклапају у било коју од категорија,
  с обзиром да нису ни људи ни животиње у подпуности.
  Аргумент представљен у правним и моралним споровима је да,
  пошто људски гени нису да би промовисали развој химерног мозга,
  химера је чисто животиња ментално. Као таква, мора јој бити дат исти
  или готово исти статус као и природна животиња.
  Треба нагласити да постоје бројне мере предострожности
  за спречавање појаве химера са нервним ткивом људског порекла.
  Врло је мало вероватно да ће било која научна институција дозволити
  ову врсту експеримената без екстремно пажљивог разматрања.
  Поред тога, ако би се такво створење појавило случајно, научници би могли
  рећи, да је имало хуманоидну нервну материју, много пре него што се родило.
  Ипак, пошто је та биолошки могућност присутна, било би неразумно сматрати
  да химере са делимично људским мозгом нису могуће у неким случајевима
  без обзира да ли је то учињено намерно или случајно.

  7
  1

Оставите коментар