Вредност компаније „Епл“ ускоро ће премашити целокупни британски БДП

У досадашњем току године, акције Епла су порасле за скоро 30 процената, након силовитог раста од 80 посто прошле године

Извор: Вести.рс

ЊУЈОРК – Америчка компанија Епл је на корак до тога да прва у свету достигне тржишну вредност од 3.000 милијарди, чиме би овај технолошки див постао вреднији од немачког тржишта капитала или целе британске привреде.

Овакав развој ситуације се дешава након само годину дана откако је Епл достигао тржишну капитализацију од два билиона долара, пошто је претходно, 2018. године, прекорачио магичну линију од 1.000 милијарди, извештава агенција „Блумберг“.

Акције компаније су у среду затворене на Волстриту на нивоу од 175,08 долара. Еплу је потребно да достигне цену од 182,85 долара по акцији, како би стигао до жељене тржишне вредности од три билиона долара, јавља Раша тудеј, преноси Танјуг.

Политика: Најбогатији профитирали од короне

У досадашњем току године, акције Епла су порасле за скоро 30 процената, након силовитог раста од 80 посто прошле године. Ривалске компаније, као што су Мајкрософт, Амазон, Алфабет и „Тесла“, забележиле су повећање вредности између 10 и 70 одсто.

„То је феноменално достигнуће које подвлачи невероватну доминацију америчких технолошких фирми. Још толико тога тек треба да понуди Епл, што вас тера да се запитате која је следећа линија коју ће прећи и колико велики могу да постану“, рекао је за „Блумберг“ Крејг Ерлам, виши тржишни аналитичар у компанији Оанда.

Политика: Корона-профитери згрнули пет хиљада милијарди долара

Епл корпорација, са седиштем у Калифорнији, на кратко је изгубила титулу највредније приватне компаније на свету од Мајкрософта раније ове године. Пад је уследио након изјаве генералног директора Тима Кука о поремећају у ланца снабдевања због пандемије и тренутним проблемима компаније да се избори с глобалном несташицом микрочипова и компоненти за производњу паметних телефона, лаптопова и таблета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар