Споразум Србије и Русије: Гради се Центар за нуклеарне технологије у Србији

Потписали смо споразуме који враћају Србију на мапу европских земаља које поседују капацитете за научна истраживања у области нуклеарних технологија, рекао министар Ненад Поповић

Фото: Уступљено Спутњику

Влада Србије и Државна корпорација „Росатом“ потписале су Генерални оквирни споразум о изградњи Центра за нуклеарне технологије и Споразум о оснивању заједничког предузећа које ће реализовати овај пројекат на територији Србије.

Споразуме су, уочи посете премијерке Србије Ане Брнабић Москви, потписали министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и председник „Росатом Оверсиз“ Јевгениј Пакерманов, саопштено је из Кабинета српског министра за иновације и технолошки развој.

На основу наведених споразума, током наредне три године, у Србији ће бити изграђен Центар за нуклеарну медицину на бази циклотронског комплекса и објекти за производњу радиофармацеутских лекова.

„Ово је историјски дан у односима Србије и Русије. На основу договора наших лидера, председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, потписали смо споразуме који враћају Србију на мапу европских земаља које поседују капацитете за научна истраживања у области нуклеарних технологија. Ово ће подићи спремност Србије у области медицине, науке, истраживања, а већ сада имамо захтеве из земаља из окружења да заједно са нашим научницима користе капацитете овог центра. Потписивањем ових споразума отворене су нове перспективе у развоју односа Србије и Русије у области нуклеарних технологија“, рекао је министар Ненад Поповић.

Алексеј Лихачев, генерални директор Државне корпорације „Росатом“ нагласио је да ће Радиофармацеутски комплекс и Центар за нуклеарну медицину грађанима Србије учинити приступачном високотехнолошку медицинску помоћ, усмерену пре свега на решавање проблема у борби са онколошким обољењима.

„Веома нам је драго што смо заједно са нашим српским партнерима одредили конкретне кораке, као и прелиминарне рокове реализације пројекта у којем ће бити примењене иновационе руске нуклеарне технологије“, додао је он.

Будући центар даће значајан допринос развоју Републике Србије, у њему ће се примењивати најнапредније технологије као што су производња радиоизотопа који се користе у медицинске и индустријске сврхе, производња легираног силицијума за индустрију, пружање услуга за одређивање елементарног састава руда и минерала, као и еколошких узорака, наводи се у саопштењу.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председник „Росатом Оверсиз“ Јевгениј Пакерманов (Фото: Уступљено Спутњику)

„У оквиру нашег заједничког предузећа са српском страном биће покренута савремена производња радиофармацеутских препарата за дијагностику и лечење различитих обољења. То ће у значајној мери допринети развоју напредне нуклеарне медицине у Србији и у целом региону. Почетак радова за практичну реализацију пројекта планиран је већ у 2022. години“, изјавио је председник „Росатом Оверсиз“ Јевгениј Пакерманов.

Пројекат успостављања Центра за нуклеарне технологије реализује се у оквиру Међудржавног споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације потписаног 2019. године током посете председника Русије Владимира Путина Србији.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар