Ана Брнабић: Отварање Центра за секвенцирање генома и биоинформатику почетак нове будућности у Србији

Центар је изграђен у сарадњи државног Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Пекиншког института за геномику

Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

Премијерка Србије Ана Брнабић присуствовала је данас отварању првог Центра за секвенцирање генома и биоинформатику у нашој земљи, укупне инвестиције 600 милиона динара, и поручила је да ће Центар омогућити да се Србија додатно позиционира као земља која инвестира у науку, нове технологије.

Уз подршку Владе Србије, Центар је изграђен у сарадњи државног Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) и Пекиншког института за геномику, а за њега је реконструисан објекат у оквиру Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Улици Војводе Степе у Београду.

Брнабић каже да ће новоотворени Центар омогућити да се Србија позиционира као земља чија се економија базира на вештачкој интелигенцији и на биоекономији и као земља која много улаже у здравље својих људи и целокупан здравствени систем.

Kако је навела премијерка, у првом тренутку значиће много у борби против корона вируса.

„Моћи ћемо да пратимо све мутације вируса у нашој земљи. Нећемо морати да чекамо информације из света о вирусу, већ ћемо моћи да пратимо на нивоу каквом у овом тренутку у Европи може само Велика Британија“, навела је она.

Премијерка додаје да ће у будућности значити и за све људе који желе да се остваре као родитељи јер ће управо на том месту од првог јануара кренути обука за спровођење пренаталних тестова који се сада могу радити у иностранству, преноси Танјуг.

У том смислу, Брнабић каже и да ће тестови бити много јефтинији, односно да за разлику од цене између 600 и 700 евра у иностранству, у новоотвореном Центру у Београду у почетку ће цена бити између 200 и 300 евра, а касније и јефтиније.

Брнабић је навела да отварање Центра представља почетак нове будућности у Србији и подсетила да је 2016. године препозната четврта индустријска револуција као велика шансу и потенцијал Србије за свеопшту и свеобухватну дигитализацију.

Од тада је урађено много, казала је Брнабић и додала да се данас упркос пандемији вируса корона виде резултати у смислу отпорније економије, бољег образовања, ефикасније јавне управе и ти резултати су експоненцијално бољи сваке године.

Kако каже, за нашу земље је време да се крене корак напред који значи убрзани раст и развој, а то значи вештачка интелигенција, биотехнологија, биомедицина, биоекономија, биоинформатика.

„Процењује се да ће до 2027. године тржиште биотехнологије вредети 835 милијарди долара, а ми желимо да будемо значајан део тог тржишта јер имамо знање, таленат, добре универзитете, феноменалне људе, добре институте. То ћемо постићи тако што ћемо додатно уложити и у факултете, институте и људе и ово је први корак“, казала је Брнабић и истакла да је отварање Центра први корак ка БИО 4 кампусу.

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Амбасадорка Kине у Београду Чен Бо сматра да ће Центар обезбедити нове прилике за сарадњу Србије и Kине у области медицине, биомедицине и биологије.

Директорка Института Јелена Беговић захвалила је свима који су допринели да се Центар отвори, а посебно премијерки Брнабић јер је, како је навела, науку, у овом случају биомедицину, препознала као прави пут за будућност.

„Ово је велики дан за технологију и науку у Србији и представља почетак нове будућности за нас. Резултат свега што будемо овде радили биће у сврху побољшања квалитета живота наших људи“, казала је Јелена Беговић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Лепо,само још ту канализацију да уведу…

    17
  2. Па кад заврше анализе, онда сваки генетичар да узме лопату за снег и ради посао Београд пута. А радници Београд пута ће да предизборно асфалтирају путеве по општинама у Србији. А општински функционери ће да скупљају сигурне гласове за СНС. А СНС ће да приватизује целу државу и подјарми народ, да би Вучић и Бата покрали минимум неколико милијарди евра од српске сиротиње.

Оставите коментар