Јужна Кореја: Неколико удружења родитеља одржало протест против увођења пропусница о вакцинацији за децу

Најмање 70 чланова родитељских удружења окупило се испред зграде Корејске агенције за контролу и превенцију болести у граду Шеонгју са транспарентима „Диктатура вакцина“

Извор: НСПМ

СЕУЛ – Неколико удружења родитеља у Јужној Кореји одржало је данас протесте против пропуснице о вакцинацији за децу, чији је циљ, како је раније саопштено, сузбијање ширења ковида-19 међу тинејџерима.

Од фебруара наредне године, сви старији од 12 година мораће да покажу пропусницу о вакцинацији да би ушли у јавне просторе, укључујући приватне наставне центре, библиотеке и кафиће, преноси агенција Ројтерс.

Тренутно су деца старости до 17 година била изузета од тог правила.

Најновија одлука је, међутим, изазвала узбуну међу неким родитељима који одбијају да вакцинишу своју децу, наводећи као разлог потенцијалне нуспојаве.

Најмање 70 чланова родитељских удружења окупило се испред зграде Корејске агенције за контролу и превенцију болести у граду Шеонгју, држећи транспаренте на којима је писало „Диктатура вакцина“.

Фото: Lee Jin-man/AP photo

Анкета, коју је ове недеље спровела једна друга активистичка група, показала је да је 93 одсто од више од 18.000 родитеља који су учествовали у испитивању, против идеје да се ученицима уведе обавезна пропусница о вакцинацији.

Здравствени званичници тврде да вакцине нуде заштиту од тешких симптома и да је стопа нежељених нуспојава пријављених међу тинејџерима нижа него код одраслих.

До снижавања старосне за вакцинацију долази након што су инфекције међу тинејџерима у Јужној Кореји нагло порасле након обнављања редовне школске наставе у новембру.

У протекле четири недеље, међу 100.000 деце, пријављено је 210 инфекција, док је код истог броја одраслих било само 167 позитивних.

Број нових дневних инфекција у Јужној Кореји порастао је ове недеље по први пут на више од 7.000, показали су владини подаци.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 9. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар