Александар Вучић: Мораћемо да имамо боље односе са Албанцима и да градимо инфраструктуру за то

Моћи ћемо да имамо одлично тржиште и у Тирани и Приштини за наше производе, а оно што не производимо моћи ћемо да купујемо јефтиније и смањујемо трошкове наших компанија, навео Вучић

Председник Србије на отварању радова новог аутопута (Фото: Танјуг – З.Ж)

МЕРОШИНА – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, на отварању радова на изградњи аутопута Ниш – Мердаре у дужини од 76,3 километра, да ће то бити пут за развој Топлице и дела Нишавског округа, али и за успостављање боље везе са Србима на КиМ и ближих односа са Албанцима.

„Ово је ‘пут спаса’ за наш народ из Грачанице који ће у најкраћем могућем времену моћи да дође до централне Србије”, рекао је Вучић на отварању радова код петље Мерошина.

Вучић је рекао да ће аутопут од Ниша до Прокупља бити готов за две и по године.

„За само неколико година биће готов аутопут од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 2,5 године. И стизаће се за 45 минута од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 15 или 16 минута лагане вожње кроз прелепе пределе Топлице и то најмодернијим ауто-путем који ће заменити магистралне путеве”, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се у Србији тренутно гради 10 аутопутева и брзих саобраћајница.

„Не стидим се да то кажем – ми ћемо морати да градимо у будућности неупоредиво боље односе са Албанцима и о томе морамо да размишљамо и градимо инфраструктуру за то. Моћи ћемо да имамо одлично тржиште и у Тирани и Приштини за наше производе, а оно што не производимо моћи ћемо да купујемо јефтиније и смањујемо трошкове наших компанија”, навео је Вучић.

„Ауто-пут мира“ Ниш–Приштина: Потписан уговор о изградњи прве фазе до Мердара

Вучић је објаснио да радови на првој деоници, на којој су данас почели радови, у дужини од 32,7 километара од Ниша до Белољина коштају 226 милиона евра, од чега смо добили 40 милиона евра на поклон од ЕУ и захвалио ЕУ на тој помоћи.

„До Мердара ће цео аутопут да кошта око 650 милиона евра. То је огроман новац који улажемо у део Нишавског и највећи део Топличког округа”, нагласио је Вучић и истакао да ће аутопут имати вишеструки значај за тај део земље, пре свега, економски и политички.

Вучић је изразио наду да бисмо могли од укупно 650 милиона евра, колико вреди пројекат за цео аутопут, да добијемо на поклон од ЕУ око 130 милиона евра.

Аутопут ће значити нови живот за Прокупље, Куршумлију, Блаце, Ђавољу Варош и друга места, као и нове инвестиције и више радних места за грађане, додао је он.

Председник је указао на значај аутопута за остваривање основних европских вредности – слободи кретања људи, робе, капитала и услуга.

Србија не сме и неће да стане, већ мора да убрзава свој корак напред, поручио је Вучић.

„Оно што јесте 1.000 миља у будућност јесте мрежа аутопутева коју градимо. Овај аутопут представља и громан помак у односима између Србије и ЕУ. Ми смо се увек питали и увек имамо из различитих политичких разлога, као што они понекад нама нешто пребаце, увек и ми имамо нешто што пребацимо њима. Али морамо да будемо свесни да овакви конкретни пројекти које људи могу да осете као корист, значе и најбољу могућу промоцију ЕУ и представља суштина нашег заједничког рада”, навео је Вучић.

Додао је да је први пут разговарао о том пројекту са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

„Гурали смо пројекат напред и на крају изгурали, и да није било те идеје и тих снова и подршке и Меркел и Урсуле Фон дер Лајен, да ли би неко помислио да ће кроз Топлицу да пролази аутопут. Људи су причали о добрим путевима, а мало ко аутопуту у овом крају”.

Фото: Слађана Ђермановић/Нова.рс

Вучић је истакао да Топлица нема гас и треба видети како да се дотле направи магистрални гасовод, јер то онда значи виши стандард за грађане и више инвеститора.

Председник је, такође, најавио да ће за седам дана доћи, како је рекао, за три дана у Ниш, и да ће се онда разговарати и о развоју општина у Нишавском округу.

Казао је да се ради на пројектовању брзе пруге од Београда до Ниша, која ће се градити заједно за ЕУ, и да ће када буде готова моћи да се стигне за два сата и 10 минута од центра Београда до центра Ниша.

Казао је да ће када буде готов аутопут до Прокупља моћи да се реконструишу улице кроз град, пошто сада цео саобраћај на том правцу иде кроз центар Прокупља.

Вучић је истакао да је аутопут Ниш – Мердаре од око 77 километара сложен пројекат пошто ће бити изграђено 14 километара тунела и 10 километара мостова.

Нагласио је да градња аутопутева значи поновно рађање економски успешне Србије, као и да ће наша земља бити за ову и претходну годину међу прве две земље у Европи по расту БДП-а, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

3 replies

 1. NATO инфраструктура!
  Гради путеве за потребе наших непријатеља, а сатире домћу пољопривреду!
  Имаћемо пут кроз топлички крај и поред тог пута запарложене њиве пшенице,
  кукурза, сунцокрета, воћњаке, винограде, пашњаке, ливаде, засаде паприка,
  лука, кромпира, купуса, парадајза, без стада оваца, говеда…
  И где је ту перспектива и за кога?
  За стране компаније – да, док остварују проофит, а за домаће
  компаније/предузећа нема никаквог бољитка ни добитка, јер домаћих
  компанија/предузећа више немамо, све јто ДОС-овска, СНС, СПС и остала
  багра продала будзашто колонијалнјим, страним власницима.

  17
 2. „Србија не сме и неће да стане“, поручио је Вучић.

  „Ако Србија сада стане“… поручио је Ђинђић.

  „Живот не може да чека“, поручио је Тадић.

  „Напредак нема алтернативу“, поручио је… Заборавио сам ко је ово поручио, биће да залазим у године.

  13

Оставите коментар