Eпидемиолог Нил Фергусон: У Британији достигнут колективни имунитет – 90% популације има антитела

Фергусон, који имао надимак “Професор Локдаун”, нагласио да повишена стопа имунитета у Британији значи да тренутно нема потребе за даљим ограничењима, чак и ако број случајева расте 

Фото: AP Photo/Vadim Ghirda

И док већина Европе доноси све оштрије мере у борби против епидемије корона вируса, а бројеви ковид позитивних пацијената вртоглаво расту, Велика Британија је већ досегла “имунитет крда”.

Тако бар тврди њихов водећи епидемиолог Нил Фергусон, преноси “Њујорк тајмс”.

Наиме, Фергусон који је током пандемије зарадио и надимак “Професор Локдаун” због заговарања мера карантина, у уторак се обратио међународној групи новинара, тврдећи да очекује да се Велика Британија неће суочити са великим порастом случајева попут континенталне Европе.

Разлог томе је велики број људи који су преболели корону од јула месеца када је Енглеска укинула готово све мере против корона вируса, тврди овај професор епидемиологије на Колеџу Империјал у Лондону.

Фергусон је истакао и да је Британија на прагу имунитета крда са 40.000 новозаражених на дан и скоро хиљаду мртвих недељно, те да су те бројке њихово „ново нормално”. Коментари које је овај стручњак дао лако би могле да Великој Британији донесу статус „ковид аутсајдера” – земље која је спремна да толерише вирус који широко циркулише и сталан број смртних случајева, а како би повратили економску нормалност.

Епидемиолог Нил Фергусон (Фото: Profimedia)

Службена статистика земље показује да 90 одсто пунолетних има антитела на ковид-19, односно или су прележали вирус или су вакцинисани. Вакцинисано је 68,7 милиона становника са две дозе, с тим што је проценат старијих од 50 година који су у потпуности вакцинисани већи од 80 одсто.

„Можда ћемо видети неколико недеља благог раста, али смо у неком смислу скоро дошли до имунитета крда“, рекао је Фергусон и додао да су у бољој позицији од Аустрије, Холандије и Немачке где поново уводе рестрикције.

Ипак, други стручњаци су скептични према теорији професора Фергусона, не само зато што је стопа заразе у Британији висока, већ јер то јасно показује да постоји велики број људи који немају имунитет. Кажу и да његова теорија не узима у обзир друге факторе као што су нове варијанте и слабљење заштите од вакцина.

„То је храбра изјава. Мислим да они немају довољно података да процене да ли смо досегли ту митску фазу колективног имунитета. Са ковидом ће до тога доћи тек када га сви прележе и преживе или премину од њега, или су вакцинисани против вируса“, каже Деви Шридар, професор јавног здравља на Универзитету Единбург.

Шридар је додала да је могуће да ће Британија достићи тај праг после ове зиме, али да то зависи од отпорности и вакцина и природног имунитета.

Подсетимо, имунитет крда настаје „када велики део заједнице постане имуно на болест, што чини мало вероватним ширење болести од особе до особе“. На сајту клинике Мајо пишу и да је „резултат тога то да цела заједница постаје заштићена, не само они који су имуни“.

Фергусон је акцентовао да повишена стопа имунитета у Британији значи да тренутно нема потребе за даљим ограничењима, чак и ако се број случајева донекле повећава. Он је објаснио и да је брза циркулација ковида ојачала имунитет код невакцинисаних младих људи и тинејџера, а да је код вакцинисаних „допунила“ њихов имунитет.

„Имунитет крда није све или ништа. То је нешто што ограничава преношење, а то што имамо равномеран пренос када нема стварних ограничења, указује на то да смо готово на прагу имунитета који би зауставио пренос“, напомиње професор.

За скептике је ипак превише непознаница у игри да би донели закључак да пандемија у Британији нестаје.

„Ми заправо не разумемо ковид и његове нове варијанте. Претходне пројекције о имунитет крда показале су се погрешним“, рекао је Тим Спектор, професор генетске епидемиологије на Краљевском колеџу у Лондону.

„Вакцине делимично делују. Али оне се такође троше у различитој мери код различитих људи. Са опадањем имунитета, то је битка која вероватно никада неће бити у потпуности добијена“, додао је.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блиц жена, 26. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар