Додик после састанка са Путином: Остаје нам иста цена гаса, добили смо подршку за гасовод

Српски члан Председништва БиХ истакао да је задовољан разговором са Путином, да су разговарали о актуелној ситуацији у Српској и БиХ и заједничким економским пројектима

Милорад Додик и Владимир Путин (Фото: Sputnik/Алексей Никольский)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је у Москви са председником Русије Владимиром Путином. После састанка, Додик је изјавио да је с Путином договорио исту цену гаса и да руски председник подржава изградњу гасовода кроз Републику Српску.

Додик је навео да је са Путином разговарао и о актуелној ситуацији у региону.

„Упознао сам Путина са нашим виђењем ситуације у Босни и Херцеговини. Могу да кажем да је он веома упознат са детаљима и интересовало га је готово свако од питања могућег развоја политичке ситуације, рада и понашања међународних актера, статуса Републике Српске, уставних решења али и како се развијају заједнички економски пројекти са Русијом“, рекао је Додик за РТРС.

Тајмс: У ЕУ постоји план „гасног рата“ против Русије који је припремила Шпанија

Додик је истакао да је задовољан разговором са Путином, да су разговарали о актуелној ситуацији у Српској и БиХ и заједничким економским пројектима.

Навео је да је са Путином договорио исту цену гаса и да руски председник подржава изградњу гасовода кроз РС, о чему ће сутра разговарати са представницима „Гаспрома“.

Додик је информисао Путина и о покушају отимања имовине Републике Српске, што није у складу са Дејтоном, и то Српска не може себи да дозволи.

„Имамо искрену опредељеност председника Путина да разуме веома сложену ситуацију код нас, да изрази жељу да помогне у сваком конкретном пројекту, то је нешто што је најважније. Ја нисам био овде да некога критикујем или бацам терет на неког другог, то није мој стил. Само сам говорио о томе како БиХ може да функционише, да је за њу најбоље да се врати Дејтонском споразуму. Чини ми се да овде за то постоји разумевање“, рекао је Додик за АТВ после састанка са Путином.

Он је истакао да Путин није ништа рекао против БиХ, али је рекао да сви морају бити поштовани, да се морају поштовати ентитети, конститутивни народи и сви грађани.

Додик сматра да је неприхватљиво да се мењају елементи конститутивности народа у БиХ и за то постоји подршка Русије, за разлику од либералних концепција са запада, који, како је казао, „гањају причу о апстрактном грађанину“.

Он је додао да је Путину пренет став Српске да само легитимно изабрани високи представник може да има подршку и легитимитет у БиХ са чим се Путин сагласио.

Александар Вучић: Договор са Путином доноси огромне уштеде и сигурност у снабдевању гасом

„Разговарали смо и о културној и свакој другој врсти сарадњи, поготово о политичким питањима. Путин је изнео свој став везано за Дејтонски споразум. Русија има низ примедби о непоштовању Дејтонског споразума и да у том погледу стави та питања на дневни ред Савета безбедности УН. То је за нас важно имајући у виду разне спекулације“, рекао је Додик.

Додик је навео и да је у Москви као представник једне мале заједнице која се зове Република Српска и да је на састанку представио проблеме онако како их види Република Српска.

„Прича коју слушамо о малигним руским утицајима апсолутно се губи и приказује се потпуно бесмислена када разговарате са човеком који води ову велику земљу и који жели свима добро. Преносим да Путин примарно жели мир, да се поштује међународно право и Дејтонски споразум“, нагласио је Додик.

Додик и Путин су разговарали и о економско-финансијској подршци и о пројектима који се остварују у Српској, а српски члан Председништва БиХ је навео да су на састанку одобрили локацију у Невесињу за изградњу соларне електране.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 2. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар