Александар Вучић: Договор са Путином доноси огромне уштеде и сигурност у снабдевању гасом

Људи треба да знају да је цена гаса на берзи данас 1.064 долара на 1.000 кубних метара, а ми ћемо у наредних шест месеци плаћати 270 долара, рекао председник Србије после састанка са Владимиром Путином

Александар Вучић и Владимир Путин у Сочију (Фото: AP Photo/MAXIM SHIPENKOV)

Председник Александар Вучић изјавио је да је договор о гасу са председником Русије Владимиром Путином спас за Србију, јер нећемо имати проблема ни са гасом, нити са струјом, али ни са грејањем и свеукупним снабдевањем.

„Мој посао је био да се борим за Србију, али и председник Путин је својом одлуком донео велику радост грађанима Србије. Људи треба да знају да је цена на берзи данас 1.064 долара на 1.000 кубних метара, а ми ћемо у наредних шест месеци, када та цена свакако неће бити значајно нижа, а долазе највећа потрошња и најхладнији дани, плаћати 270 долара“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су то огромне финансијске уштеде за Србију, али и да то значи сигурност и стабилност.

„То је позив инвеститорима да знају да долазе у сигурну земљу у коју не морају да брину — хоће ли бити несташице гаса, електричне енергије или било чега“, указао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да договор о цени гаса показује и однос председника Путина према нашој земљи.

„Нема никакве сумње да је ово резултат пре свега истинског и пријатељског односа и не знам шта то још можете да тражите. Да ли ће Руси да се боре за неку своју фирму на нашем тржишту, па нормално је, то ћемо и ми да радимо овде, то је био увек случај и то ће бити увек случај. Али ово заиста јесте био један истински и искрено пријатељски искорак“, рекао је Вучић за РТС.

Вучић је навео да је са председником Путином договорио да, највероватније већ током децембра, направе значајну свечаност поводом отварања (ТЕ-ТО) Термоелектране-топлане Панчево.

Он је казао да Србија данас има обезбеђено довољно електричне енергије за наредне године, али и напоменуо да морамо да увећавамо наше капацитете и да улажемо у обновљиве изворе енергије да бисмо имали чистији ваздух, чистију земљу.

(Спутњик, 25. 11. 2021)

Александар Вучић: Путин је имао 90 питања за мене

СОЧИ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са председником Руске федерације Владимиром Путином разговарао и о Косову и Метохији и ситуацију у региону, као и да је током разговора руски председник имао 90 питања за њега из различитих области.

Он је рекао да је он имао својих 10 тачака, али да су оне биле најобимније.

„Више је он мене питао, Русија наставља да води одговорну политику подржавања међународног права. Разговарали смо о КИМ, о целом региону, свим спољним аспектима и притисцима, непостојању жеље Албанаца за реалним дијалогом, последњим дешавањима на северу КИМ, ономе што очекујем, свим спољним утицајима, како неки међународни фактори посматрају Србију. Пажљиво и веома темељно смо разговарали о томе”, рекао је Вучић.

Александар Вучић и Владимир Путин у Сочију (Фото: Инстаграм)

Он је додао да је са Путином разговарао о сарадњи две земље, изградњи железница, Беовоз линије која је веома значајна и чија је изградња комплементарна са изградњом метроа у Београду.

„Очекујем ускоро потписивање договора о том питању. Разговарали смо и о радио фармацији, о много важних ствари где се за седам дана очекује потписивање договора и разговарали смо о војно техничкој сарадњи, где сам га упознао са различитим променама односа у региону”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, он је говорио о томе шта се дешава у нашем окружењу рачунајући на то како Србија може да чувајући мир сачува своју стабилност и сигурност.

„Пошто смо ми потписали војно техничку сарадњу, ја сам га молио да одређене ствари стигну у Србију и неке ћемо имати пре краја године у нашој земљи. То нису стратешке, али су важне тактичке ствари. То су корнети за ракете за противоклопна дејства и верујем да ће то ускоро стићи у Србију. Биће и других већих ствари и то не далекој будућности”, објаснио је Вучић преноси Танјуг.

Како је рекао, ми се не жалимо када суседне земље добијају поклоне од хаубица, бредлија, кајова хеликоптере, када купују авионе четири плус пете генерације и додао да морамо да им честитамо на томе.

„Морамо да будемо довољно одговорни и да не будемо слабији и џак за ударање, а када то кажем то значи да, уз одговорност и озбиљност коју имамо, морамо да будемо веома снажни. И ми радимо на томе и то ћемо наставити да радимо”, рекао је Вучић.

(Политика, 25. 11. 2021)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар