Која Влада је довела Рио Тинто у Србију?

Председник Србије Александар Вучић је током ванредног обраћања показао девет докумената, потписаних у периоду од јуна 2004. до фебруара 2012.

Александар Вучић (Извор: НСПМ)

Вучић представио документ којим су одобрени радови на подручју Јадра који је потписала бивша власт

Председник Србије Александар Вучић представио је јавности више докумената које је држава за време бивше власти издала компанији „Рио Сава експлорејшн“ (ћерка фирма компаније „Рио Тинто“), којима јој се дозвољавају геолошка истраживања и бушење на територији Лознице.

Вучић је током ванредног обраћања показао девет докумената, потписаних у периоду од јуна 2004. до фебруара 2012.

„Ево црно на бело“, рекао је Вучић, истичући да је управо девети главни и једни документ до сада којим је дозвољено истраживање методом бушење и прављење бушотина, а који је издат 1. фебруара 2012. године.

Како је рекао, то је била једина одлука која је дирала у интегритет земљишта.

„Ово је први и једини документ до сада и донет је када су били на власти Ђилас, Тадић, Јеремић, Зеленовић и сви који нам сада држе придике“, казао је Вучић.

Вучић је подсетио да је 2017. године био потписан меморандум о разумевању, за који представници бивше власт кажу да је тада „Рио Тинту“ дата дозвола, што, како је навео, није тачно, зато што је у том меморандуму све било необавезујућег карактера.

Ана Брнабић: Рио Тинто купио све куће и земљиште, не треба им закон о експропријацији

„У члану 4, став 2, наводи се у меморандуму да одражава ставове и намере страна да сарађују, али без стварања било какве правне обавезе или одговорности за било коју страну. Толико о измишљотинама и лажима. Црно на бело, свакоме ће бити доступно, комплетна документација ће бити на сајту како би сви могли да се увере“, навео је председник Србије.

Такође, истакао је да је 18. јануара 2012. била донета Стратегија за управљање минералним ресурсима Србије до 2030. године, која има 70 страница, за време владе Мирка Цветковића, у којем се на 31 месту говори о литијуму да постаје главни део Стратегије управљања минералним ресурсима до 2030. године.

Србија на подручју више насељених места, између Лознице и Крупња, има јадарита, навео је Вучић, додајући да је један од 26 минерала у оквиру јадарита и литијум.

„Литијум је незаменљив у изради литијумских батерија за електричне аутомобиле. Почела је велика трка у целом свету за литијумским налазиштима. У тој трци предњачи НР Кина, па САД и ЕУ“, указао је Вучић.

„Само у путну инфраструктуру тог дела Србије смо уложили око 14-15 милиона евра. То људи морају да знају. У овом тренутку Рио Тинто није купио свега 30 посто земље која им је потребна за спровођење подземне експлоатације, све остало су купили. Интересантно је да су неке од коловођа штрајка су заправо продали своју земљу и узели новац“, додао је Вучић.

Најавио је да ће ићи у 10 села који ће бити „погођени“ овим пројектима да разговара са грађанима.

„Хоћу да заједнички измеримо шта је то што нам доноси добро, а шта доноси лоше. Нећу разговарати са тајкунима, већ са народом и да одговорим на питања“, рекао је Вучић.

„Моје је да разговарам са народом, посебно са онима који мисле да мисле другачије од мене, иако мој став нису чули. Бићу спреман да разговарам и дан и ноћ. Спреман сам да саслушам сваког домаћина, сељака, господина или даму. Ја не волим да се додворавам никоме“, казао је он.

Како је навео, што се тиче људи који су стварно забринути, држава ће чекати док не буде готова студија о утицају на животну средину. Вучић је напоменуо да осим онога што је урађено од 2012. нема нових правних радњи нити ће их бити док не буде урађена студија утицаја на животну средину.

Подсетио је и да је Влада у августу донела решење о обиму и процени за животну средину за рударски део, након чега је стигло 10 жалби удружења грађана после чега је предмет враћен на поновно одлучивање.

„Важно да је Рио Тинто добио рок и да мора да уради све делове процене студије утицаја за годину дана, а то још није ни почео“, напоменуо је Вучић.

„Док сам ја председник, улица неће владати овом земљом“

Вучић је поручио и да, како је навео, улица никада неће водити политику Србије.

„Док сам ја председник, улица неће владати овом земљом, већ институције. А то значи и да нисам до сада потписао закон о изменама о пореском систему, закон о експропријацији и друге законе. Добио сам неколико притужби, од стручних удружења, пошто са улице нисам добио ниједну смислену притужбу“, казао је председник Србије.

Он је указао да постоји једна примедба која је озбиљна, а то је у закону о експропријацији о кратким роковима који су остављени власницима земље.

Александар Вучић (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

„То није противуставно, али сматрам да није добро. Непримерена је примедба о експропријацији и новчаној надокнади за нелегалне објекте. То су различита тумачења, то остаје мени, и даље проучавам уставност закона. Закон о референдуму је у потпуности уставан и у складу са препорукама ЕУ, и ја сам га одмах потписао“, рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио и да неће бити реакције на протестима све док не угрожавају животе, имовину људи и институције.

„Рекао сам нећемо да реагујемо, пустићемо их да раде шта год хоће док не угрожавају животе, имовину људи и институције“, рекао је Вучић одговарајући на питање поводом најављених протеста за викенд и како ће држава реаговати ако поново учесници протеста буду блокирали путеве од регионалног и међународног значаја.

Србија ће бити други произвођач бакра и злата у Европи

Вучић је навео да су кинеске инвестиције у Србији, пре свих у смедеревску Железару и у рудник у Бору, вратили Србију на пут успешних земаља и извукли земљу из кризе, поручивши да ће наша земља бити други произвођач бакра и злата у Европи.

Он је одбацио као бесмислено и срамно понашање на јавној сцени критике упућене на рачун кинеских инвестиција, пре свега на Железару и Зиђин.

Железара, како је навео, од преузимања до краја ове године исплаћује 367 милиона евра, а увећала је број запослених за 102.

Када је реч о Зиђину, навео је да је од 18. децембра 2018. до данас инвеститор исплатио 254 милиона евра, док је држава, подсећа, била у дуговима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 1. 12. 2021)

Нова: Влада Србије 2017. потписала меморандум о разумевању са компанијом Рио Тинто

Влада Србије, истакла је да је спремна да предузме мере ради осигурања ефективне и ефикасне координације између различитих органа и институција у вези са поступком издавања дозвола за руднике и прераду руда

Фото: Милан Тимотић/Бета

Влада Србије потписала је 2017. године меморандум о разумевању са компанијом Рио Тинто, којим је изразила спремност да обезбеди све неопходне дозволе за руднике и прераду руда литијума, наводи се у документу који су објавиле новине Нова.

Влада премијерке Ане Брнабић потписала је меморандум о разумевању са компанијом Рио Тинто минералс девелопмент лимитед и Рио Сава експлорејшн доо Београд, пише Нова, преноси Фонет.

У меморандуму, који није обавезујући, али који показује намеру власти да сарађује са Рио Тинтом и да тој компанији омогући експлоатацију литијума у Србији, истиче се да су се стране договориле око тога да ће образовати заједничку радну групу која би имплементирала и надгледала кључне аспекте пројекта Јадар.

Влада Србије, такође, истакла је да је спремна да предузме мере ради осигурања ефективне и ефикасне координације између различитих органа и институција у вези са поступком издавања дозвола за руднике и прераду руда, преноси лист.

Од компаније Рио Тинто се очекује да поступа у складу са интерним смерницама, правилима и процедурама у реализацији пројекта, настави са геолошким истраживањима и студијама лежишта Јадар и да у потпуности и активно промовише српске и међународне стандарде заштите животне средине.

Брнабић је најавила да ће пројекат почети 2023. године, преноси лист.

Опрема: Стање ствари

(Фонет/НСПМ, 1. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Laže prevrtljivi Vučić!

    10
    2

Оставите коментар