Џек Дорси више није извршни директор Твитера

Оснивач и извршни директор компаније „Twitter Inc“ Џек Дорси повлачи се са своје функције, а директор технолошког сектора Параг Агравал постаје његов наследник

Џек Дорси (Фото: MARCO BELLO/AFP via Getty Images)

Оснивач и извршни директор „Твитера“, Џек Дорси поднео је оставку, а нагађања у медијима које је изазвала његова јучерашња објава „Волим Твитер“ и пре званичног саопштења, потврдио је на свом профилу.

Дорси је Твитер свету представио пре 15 година првом објавом коју је у марту ове године продао у облику незамењивог токена (NFT-а) за скоро три милиона долара.

Одлази у тренутку када је ова друштвена мрежа доспела на насловне стране због започетих промена после година критика да у иновацијама заостају за већином ривала, као што су Фејсбук и нове апликације друштвених мрежа, као што је Тик-Ток.

Упркос убрзаном темпу пласирања нових функција, акције „Твитера“ су пале последњих месеци, што је додатно извршило притисак на Дорсија да оконча свој необични аранжман и буде извршни директор две компаније.

Дорси се повлачи јер верује у свог наследника и од сада ће се више посветити својој фирми за новчане трансакције „Square Inc“ и друге активности, као што је филантропија, како сазнаје Ројтерс из извора блиских компанији.

Извор: РТС

Управни одбор, по тврдњама истог извора, припремао је Дорсијев одлазак још од прошле године. Одмах по објављивању смене на челу компаније, акције „Твитера“ су порасле током пре поднева за девет одсто, док су акције компаније за дигитално плаћање, скочиле за три одсто.

Џек Дорси је суоснивач „Твитера“, а извршни директор је постао 2007. Пошто је мрежа постала популарна, суоснивач Ив Вилијамс и члан одбора, Фред Вилсон, избацили су Дорсија 2008. године тврдећи да он није способан да води компанију.

Али после више година стагнације и пада цене акција, Дорси се вратио на место извршног директора 2015. године и наставио да управља и Square-ом.

Почетком 2020. године, Дорси се суочио са захтевом хеџ-фонда „Elliott Management Corp“ да се повуче, пошто су тврдили да сувише мало пажње посвећује Твитеру.

Revolver News: Суштина великих медијских кућа није профит већ утицај

Дорси се од ових притисака одбранио тако што је „Elliott Management Corp“-у и фирми „Silver Lake Partners“ дао места у управном одбору.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 29. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар