Велика Британија повећава своје војно присуство у свету

У документу који носи назив „Војник будућности“ истиче се да ће главна „копнена регионална чворишта“ бити базирана у Немачкој, Кенији и Оману

Фото: AP Photo/Matt Dunham

Велика Британија намерава да повећа своје глобално војно присуство у наредним годинама у циљу ефикаснијег реаговања на могуће претње у различитим деловима света, наводи се у плану модернизације копнених снага Краљевских оружаних снага који је објавило британско Министарство одбране.

У документу који носи назив „Војник будућности“ истиче се да ће главна „копнена регионална чворишта“ бити базирана у Немачкој, Кенији и Оману.

Поред тога, на бази 16. десантно-јуришне бригаде и прве ваздухопловне бригаде биће формиране снаге за глобално реаговање које се по потреби могу ангажовати како приликом војних операција, тако и за пружање хуманитарне помоћи.

Енглеске Гурке поново на Косову и Метохији, вежбају сузбијање нереда

Снаге за глобално реаговање биће оснажене додатним моторизованим батаљоном, батаљоном деминера, логистичким батаљоном, артиљеријском батеријом, као и хеликоптерима „Апачи“ и „Чинук“ нове модификације.

Такође, у циљу „супротстављања насилним екстремистичким организацијама и борбе са претњама од стране непријатељских држава“ формира се специјална војна бригада која ће обухватати такозвани пук ренџера. Према писању британских медија, та јединица ће бити специјализована за учешће у хибридним сукобима и спроводиће противгерилске операције у источној Африци, укључујући Сомалију.

Поред тога, у оквиру модернизације промењена је структура моторизованих снага које ће се сада састојати од четири дивизије. Свака од њих ће сарађивати са конкретним батаљоном ренџера, прецизира британско Министарство.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар