Потписан уговор о продаји 12 француских бомбардера Хрватској

За куповину бомбардера, председник Француске Емануел Макрон рекао да је „ово суверен избор Хрватске и има историјски значај”, што је гаранција заједничке безбедности

Емануел Макрон (Фото: Бета/АП)

ЗАГРЕБ – Француски председник и хрватски премијер, Емануел Макрон и Андреј Пленковић, потписали су данас у Загребу Декларацију о стратешком партнерству, а министри одбране двеју држава уговор о куповини 12 француских бомбардера типа Рафали.

Макрон је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да Француска подржава хрватске напоре за улазак у шенгенски простор у оквиру реформе Шенгена која је у плану, а Пленковић је казао да разговори које су имали представљају почетак нове фазе односа Хрватске и Француске.

Макрон је рекао да је Хрватска спремна за Шенген.

„Подржавам ваше напоре да приступите шенгенском простору, на томе ће француско председништво радити од првог дана председавања. Знам да сте провели потребне реформе и наставићете с тим. Установили смо да постоје сличности у нашим ставовима”, рекао је француски председник и додао да „две земље имају заједничку историју”.

Макрон је казао да су две земље повезане у вредностима и ангажману у прилог међународне безбедности и да су „солидарност и пријатељство” Француске и Хрватске, јако важни. Шеф француске државе је рекао да је Пленковићем разговарао о Западном Балкану, што је, како је рекао, заједничка тема.

Причали су, додао је, и о међународној ситуацији, проблемима Бугарске и Северне Македоније, уз захвалности Хрватској, за коју је рекао да је „увек била прави, луцидни партнер”.

За куповину француских бомбардера, Макрон је рекао да је „ово суверен избор Хрватске и има историјски значај”, што је гаранција заједничке безбедности.

Јутарњи лист: Хрватска купује 12 половних француских авиона „рафал“

Француски председник је говорио и о пандемији корона вируса и мерама које Француска намерава да предузме и мигрантима који су страдали у Ламаншу у покушају да се домогну Британији.

Пленковић је рекао да управо потписана Декларација о стратешком партнерству две земље значи унапређење међусобних односа у шест подручја.

„Сви разговори које смо имали представљају почетак нове фазе односа Хрватске и Француске. Такође, потписивање уговора о куповини Рафала представља посебан елемент, значај данашње посете и генералне нове фазе односа”, рекао је Пленковић, преноси Танјуг.

Додао је да Хрватска том куповином добија најмодерније авионе којима ће, како је казао, заштити своју територије, на копну и мору.

Хрватска очекује, казао је, да овај уговор подстакне и значајнију сарадњу између војних индустрија двеју земаља.

Разговарали су, додао је, о бројним глобалним темама, а посебно о БиХ и позицију Хрватске.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар