Београд: Златибор Лончар потписао споразум са Мајкрософтом о увођењу технологијe холограмских наочара

Министар здравља оценио да је то „озбиљна револуција у медицини Србије“

Директор Мајкрософта у Србији Милан Госпић и министар здравља Златибор Лончар (Извор: НСПМ)

Министар здравља Златибор Лончар и директор компаније “Мајкрософт” у Србији Милан Госпић потписали су споразум у области дигитализације здравства.

Потписивању споразума и представљању холограмског компјутера „ХолоЛенс“ у црвеним зонама присуствовала је и председница Владе Ана Брнабић, која је истакла да је употребом ове технологије присуство лекара у црвеној ковид зони смањено за 60 одсто у КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Она је додала да је даљи план Владе Србије куповина додатних уређаја како би ову технологију увели у додатне четири пилот болнице широм Србије, али и сарадња са Медицинским факултетом у Београду да би се направила једна иновациона лабораторија у којој ће студенте обучавати како да користе најновије технологије.

„Данас смо као Влада, као један тим, завршили Програм за дигитализацију здравства до 2026. године са Акционим планом до 2023. године, који су данас у процесу јавне расправе, а која ће се завршити 25. новембра, са јасним планом да тај програм усвојимо до краја ове године“, рекла је премијерка и додала да се сваке године из буџета улаже више новца у здравство.

Извор: НСПМ

Она је истакла да је компанија „Мајкрософт“ поуздан партнер Владе Србије у низу иницијатива у дигитализацији, иновацијама и новим технологијама и додала да су они на јучерашњој међународној конференцији за медицинске иновације на Малти показали да је Србија пример и партнерска земља у оваквим врстама иновација.

Говорећи о бежичним, холограмским наочарама за мешовиту реалност „ХолоЛенс“, министар здравља Златибор Лончар оценио је да је то „озбиљна револуција у медицини Србије“ и да ће ово бити још један разлог што ће млади здравствени радници остати у Србији.

„Ако у мањем центру у операционој сали имате тежак случај и немате времена да тог пацијента преведете до Београда, или до неког другог места, са овом технологијом биће као да је професор из Београда са вама у сали,“ објаснио је Лончар.

Извор: НСПМ

Он је додао да ће уз помоћ ове технологије и професори који не би смели да уђу у црвену зону моћи да помогну пацијентима.

Директор компаније „Мајкрософт Србија“ Милан Госпић рекао је да је данашњи меморандум о сарадњи у домену здравства додатни подстицај да заједно са Владом Србије наставе да развијају дигитализацију, а посебно иновације.

„Сматрамо да је за даљи напредак изузетно битно да прихватамо дигиталне вештине и да унапређујемо знање свих нас, јер само када корисници технологија имају довољно знања настају иновације, а посебно смо поносни када наша технологија добије примену у пракси кроз пројекте који су наши корисници креирали“, рекао је Госпић и као пример навео докторе у Србији, који су међу првима у свету искористили „ХолоЛенс“ технологију за колаборацију на даљину.

Технолошки и здравствени гиганти праве ковид пасоше: У игри Рокфелери, Мајкрософт, Оракл

Начелник Клинике за реанимацију у КБЦ „Драгиша Мишовић“ Предраг Стевановић истакао је да се овај пројекат неће завршити крајем пандемије „јер је ово технологија која има велику иновативну примену у здравству и мимо ковида“.

„Употребом ‘ХолоЛенса’ ставили смо Србију у епицентар нових технологија које се користе у здравству. Нама у ковиду то много значи – смањујемо боравак лекара у ковид зонама, заједно доносимо неке одлуке које је некада лекар принуђен да доноси сам, а то је јако тешко. На овај начин подижемо квалитет лечења наших пацијената“, објаснио је Стевановић.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 19. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Наочаре с камером/две камере с прикључком на рачунар и директним интернетским преносом до рачунара/монитора на другом месту?

Оставите коментар