Технолошки и здравствени гиганти праве ковид пасоше: У игри Рокфелери, Мајкрософт, Оракл

Захваљујући новим ковид пасошима биће омогућен повратак међународним путовањима, али се отвара питање будућности приватности, пише РТ

Извор: traveldailymedia.com

Амерички технолошки и здравствени гиганти, међу којима су „Мајкрософт“, клиника Мејо и „Оракл“ удружили су се у изради нових ковид пасоша вакцинације.

Захваљујући новим ковид пасошима биће омогућен повратак међународним путовањима, али се отвара питање будућности приватности, пише РТ.

Амерички гиганти удружили су се у Иницијативу за акредитовану вакцинацију, чији је циљ прављење безбедног „здравственог пасоша“ којим може да се прати статус вакцинације његовог власника и кад прелази границе.

У саопштењу за јавност, генерални директор Фондације „Комонс проџект“, која је део Иницијативе, навео је да су такви пасоши неопходни за „безбедан повратак путовањима, послу, школама и животу, док се приватност њихових података штити“.

Ова група ради на технологији којом ће вакцинисани људи носити шифровану копију својих „имунизационих акредитива“, а они се могу складиштити у дигитални новчаник по избору.

За оне који немају „паметне“ телефоне, биће могуће да добију верзију одштампану на папиру са специјализованим кју-ар кодом.

Учесници ове иницијативе су истакли да желе да направе „електронски приступ вакцинацији, тестирању и другим медицинским подацима“ који могу да „користе и богати и сиромашни“ и „једноставан је као онлајн банкарство“, рекао је Мајк Сицилија, један од потпредседника „Оракла“.

Како пише „Фајненшел тајмс“, нови пасош ће бити развијен на основу постојећег, који је направио „Комонс проџект“ и који се већ користи код три велике авио-алијансе. Према писању „Фајненшел тајмса“, „Комонс Проџект“ је свој пасош развио уз подршку Рокфелер фондације.

Технолошко-здравствени гиганти имају такву намеру, иако нема доказа примање вакцине „Фајзер-Бионтека“ или „Модерне“ може заиста да спречи људе да преносе вирус, како су обе компаније признале, наводи РТ.

Француска: Уводи се „зелени вакцина пасош“ – пропусница за превоз, ресторан и друга јавна места

Чланови Иницијативе и поред тога верују како је доказ о вакцинацији значајан корак ка обнављању међународних путовања, те да ће владе и авиокомпаније ускоро тражити да их путници имају.

Међутим, има и мишљења да ће захтевање вакцинационих пасоша заправо бити погубна за туризам. Тако је Глорија Гевара, лидер Светског савета за путовања и туризам, недавно изјавила како ће то „убити сектор“.

Русија најавила почетак издавања ковид-пасоша

Забринутост је изнела и организација за заштиту људских права Прајваси интернешнел, која је саопштила да ће „здравствени пасоши ускоро постати глобални документ идентификације“ и да ће тако „озбиљно погодити људску слободу“.

Са друге стране, авио-компаније су поздравиле иницијативу за увођење вакцинационог пасоша, као што су то учиниле „Стар алајанс“, „Скај тим“ и „Уан ворлд“ у заједничком саопштењу, додајући да би таква технологија охрабрила људе да више путују.

Светски економски форум, који је један од главних заговорника ковид пасоша, промовише идеју о глобалним идентитетским документима још пре него што је почела пандемија вируса корона.

Дејли мејл: Енглеска влада наложила припрему дигиталних ковид „пасоша слободе“

Идеја Иницијативе у коју су удружени технолошки гиганти, неодољиво подсећа на идеју дигиталног идентитета коју је недавно представио Светски економски форум, а са њиме на томе ради и „Комонс проџект“, који је члан Иницијативе за акредитовану вакцинацију.

Недавно је амерички град Лос Анђелес објавио да ће људи који приме вакцину против короне податке о томе моћи да сачувају на својим електронским новчаницима. Како је објашњено, технологија ће бити за сада намењена да их подсети када треба да добију другу дозу вакцине, али градски челници нису искључили ни могућност да би могла да буде примењена као „пропусница“ за масовне догађаје или путовања авионом.

(Спутњик, 15. 1. 2021)

СЗО против ковид „пасоша“

При томе се напомиње да потврда о вакцинацији не треба да ослобађа међународне путнике од придржавања других мера за смањење ризика приликом путовања

Комитет за ванреднe ситуацијe Светске здравствене организације (СЗО) изјаснио се против увођења захтева за доказом о обавезној вакцинацији или постојању имунитета на ковид за међународна путовања.

„С обзиром на то да утицај вакцина на смањење преношења вируса још није познат, а доступност вакцина тренутно је превише ограничена, комитет је препоручио земљама да од путника не захтевају доказ о вакцинацији“, наводи се у препорукама Комитета СЗО објављених у петак у Женеви.

При томе се напомиње да потврда о вакцинацији не треба да ослобађа међународне путнике од придржавања других мера за смањење ризика приликом путовања.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог вируса корона, ковид 19, за пандемију. Према последњим подацима, у свету је до данас заражено више од 93,8 милиона људи, од чега је више од два милиона људи умрло. Тренутно у свету има више од 24,8 милиона активних случајева ковида.

(Спутњик, 15. 1. 2021)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Стање организма је приватна и лична ствар појединца и не може се тицати никаквих колектива, институција и струка, нити нас ико може тиме условљавати. Дакле никакве компаније нити институције нису изнад нашег права да слободно и самостално одлучујемо о свом телу, породици и имовини, и да самостално (својом главом) критички и аналитички мислимо о свему, а нарочито о ономе што се тиче нашег тела. Та примитивна сегрегација у корист међународно варварских структура мора бити заувек заустављена.

Оставите коментар