„Планета Јевтушенко“ Горана Лазовића

Свој мало познати животопис велики руски поета Јевгениј Јевтушенко поверио  нашем писцу Горану Лазовићу

Извор: Политика

Руски песник Јевгениј Јевтушенко, тражио је у саговорнику песника коме ће отворити душу. Свој мало познати животопис, велики поета поверио је нашем писцу Горану Лазовићу. Тако је настала књига „Планета Јевтушенко” коју је недавно објавио „Србоарт” у едицији „Хит издања”. Ликовну опрему урадила је сликарка Ирина Власова.

Аутор своја сећања на сусрет са Јевтушенком почиње речима: „Не иде се сваки дан код класика, мени се посрећило па смо пријатељи, зато сам разумео његове године и болести… Дочекао ме је стојећи, у радној соби. Два дрвена штапа су лежала на књигама… Кућу у којој живи поклонио је држави. Она се постарала да од ње направи музеј.”

Разговоре током ових посета Лазовић је сабрао међу корице књиге заједно са одабраним Јевтушенковим песмама и фотографијама. Ту су и новински текстови, међу њима и они који су објављени у „Политици” у сусрет овој књизи, а поводом документарног филма „Свет без граница – Јевгенија Јевтушенка” руског редитеља Александра Јакова, који је премијерно приказан у Москви.

Горан Лазовић у овом филму има кључну улогу, јер Јевтушенко њему прича своју животну причу.

Горан Лазовић и Јевгениј Јевтушенко (Извор: Искра)

Предговор за књигу написао је проф. др Малиша Станојевић. Он оцењује да разговори са Јевтушенком откривају делимичну биографију песника.

Лазовић је у неку руку сведок архивирања лирског јунака, који са творцем Јевгенијем Јевтушенком улази у музејску збирку, са бременом стваралачког живота, преобликујући се у експонате – закључује проф. Станојевић, док је Перо Зубац уместо поговора написао писмо у коме наводи: „Књигом ’Планета Јевтушенко’ ти си се драги мој, стари друже, како је имао обичај да каже пријатељима па и познаницима мој омиљени јунак Реј Гетсби, одужио за пријатељство и несумњиво поверење, свом литерарном сабрату и узору Јевтушенку.”

И писац Игор Аброскин из Јевтушенковог родног места Зима написао је писмо које је добило место у књизи. У њему каже како се одбегли осуђеник славе Јевгениј Александрович заувек опростио од свог Сибира, али и вратио у своју Зиму да никада више из ње не оде.

Александра Куртеш

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 10. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар