Хајка на лекаре који су препоручивали ивермектин

Лекарска комора Србије покренула је поступак пред судовима части ЛКС против 18 лекара за које постоји основана сумња да су саветовали и лечили пацијенте од ковида-19 леком ивермектин

Фото: rlkbg.org.rs

Покренут поступак пред судовима части ЛКС због ивермектина

Након окончања поступка, јавност ће бити обавештена о донетој пресуди, објављено је на сајту Лекарске коморе Србије

Лекарска комора Србије (ЛКС), по пријави здравствене инспекције, а по службеној дужности, покренула је поступак пред судовима части ЛКС против 18 лекара за које постоји основана сумња да су саветовали и лечили пацијенте од ковид-19 леком „ивермектин”.

Извор: Раскрикавање

Након окончања поступка, јавност ће бити обавештена о донетој пресуди, објављено је на сајту Лекарске коморе Србије, а преноси Танјуг.

Лекарска комора Србије још једном апелује на грађане да здравствене услуге и савете траже искључиво у регистрованим државним и приватним здравственим установама, наводи се у саопштењу.

Златибор Лончар: Нашли смо гомилу рецепата за ивермектин – одговараће лекари који су га препоручивали, као и апотеке

Министар грађанима поручује да се држе званичне медицине и ставова Медицинског факултета јер, како каже, једино тако неће погрешити

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да ће одговарати сви они који крше Закон, па тако и лекари који су препоручивали ивермектин, али и они који су га продавали.

„Ја сам обећао да ће држава реаговати на све оно што крши Закон и правила ове државе, не само против тих лекара који су препоручивали ивермектин већ и против апотека јер смо нашли апотеке, људи су нам пријављивали апотеке, које су продавале тај лек. Инспекција је ушла у њих и нашли смо гомилу рецепата на којима је преписиван ивермектин, лек који не сме да се преписује, који не сме да се користи“, наводи Златибор Лончар.

Златибор Лончар (Извор: Министарство здравља)

Министар грађанима поручује да се држе званичне медицине и ставова Медицинског факултета јер, како каже, једино тако неће погрешити.

Подсетимо, Лекарска комора Србије је по пријави здравствене инспекције, а по службеној дужности покренула је поступак пред судом части, против лекара за које постоји основана сумња да су саветовали и лечили пацијенте од ковид-19 инфекције леком ивермектин. Лекари могу изгубити лиценцу, али и кривично одговарати због кршења закона.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 8. 11. 2021)

Инфективна клиника и Медицински факултет: „ивермектин” не лечи ковид 19

Наше установе су се огласиле после различитих коментара у медијима, а у вези с применом ветеринарског препарата који нити помаже оболелима нити спречава заражавање короном

До сада спроведене клиничке студије, које испуњавају бар минималне критеријуме објективности при оцењивању, нису показале ефикасност лека „ивермектина” ни у превенцији, ни у лечењу ковида 19, став је колегијума Клинике за инфективне и тропске болести Универзитетског клиничког центра Србије. Водеће институције, попут Светске здравствене организације, Европске медицинске агенције и америчких Управе за храну и лекове, Центра за контролу и превенцију болести, издале су званична упозорења да се овај лек не користи у лечењу ковида 19 још од априла 2020.

То је само део закључка који је на Инфективној клиници донет ове седмице на основу дописа који им је упутио проф. др Лазар Давидовић, декан Медицинског факултета у Београду. Како је јуче истакнуто на сајту факултета у саопштењу које потписује декан, на овај корак декански колегијум Медицинског факултета одлучио се „због бројних коментара који су се у последње време појављивали у медијима, а у вези с применом препарата ’ивермектин’ у лечењу ковид 19 инфекције”.

Click to access klinika-za-infektivne-i-tropske-bolesti.pdf

– Декански колегијум Медицинског факултета у Београду је сматрао да факултет, као установа највишег националног значаја, треба да реагује. Подсећамо да је Агенција за лекове и медицинска средства једина институција која је овлашћена за издавање дозвола за стављање у промет искључиво квалитетних, безбедних и ефикасних лекова и медицинских средстава – стоји у саопштењу које је потписао декан Давидовић.

Испод су интегрално приказана експертска мишљења руководства Института за микробиологију и имунологију, као и поменуте Клинике за инфективне и тропске болести, за које на Медицинском факултету кажу да су им ефикасно одговорили.

Click to access mikrobiologija-i-imunologija-combine.pdf

У мишљењу с Инфективне клинике, које поред проф. др Горана Стевановића потписују и проф. др Ивана Милошевић, проф. др Милош Кораћ и проф. др Јован Ранин, упозорено је да је „у свету забележено више токсичних последица лека ’ивермектин’” и да не постоји оправдање да се користи у превенцији и лечењу људи од ковида 19. Ови професори такође наводе да се тај лек не налази ни у једном објављеном терапијском протоколу ниједне земље чији су подаци доступни, укључујући и нашу. Кажу да је то познат паразитарни лек којим се углавном лече тропске паразитозе и не баш често дерматолошки проблеми.

Након саопштења аустралијске групе истраживача да ивермектин може спречити заражавање вирусом корона, наши стручњаци упозоравају да су ти истраживачи све закључивали радећи на ћелијским културама у лабораторијама, не директно на пацијентима, и да су се и сами оградили да су користили концентрације лека много веће од дозвољених за људску употребу. С Инфективне клинике подвлаче да толика количина лека досад никада није примењена ни код животиња, а камоли код људи.

Click to access Institut-za-farmakologiju-combine.pdf

Став Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета је, такође, да „ивермектин” не треба користити за превенцију и лечење ковида 19 и иза њега су потписане управница проф. др Драгана Вуковић, проф. др Наташа Опавски, шеф Катедре за микробиологију, и проф. др Вера Правица, шеф Катедре за имунологију.

(Политика, 6. 11. 2021)

Златибор Лончар: Држава ће реаговати на пропагирање употребе лека ивермектин на вајбер групи

Према речима Златибора Лончара, ко год да су ти лекари и шта год да се дешава у њиховом мозгу, то по свим медицинским правилима не сме да се дозволи

Извор: pressmedia.ba

У наредним данима држава ће реаговати на савете које деле здравствени радници на вајбер групи која пропагира употребу лека ивермектин, најавио је министар здравља Златибор Лончар, преноси Танјуг.

Држава ће у наредним данима урадити свој део посла, јер је велика брука и срамота да лекари препоручују лек који није регистрован, а који се користи у ветерини, поручио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је истакао да је Србија озбиљна држава, те стога ти лекари неће више бити у прилици да такве ствари раде, бар не као званични представници здравственог система.

Извор: Блиц

Према његовим речима, ко год да су ти лекари и шта год да се дешава у њиховом мозгу, то по свим медицинским правилима не сме да се дозволи, према томе држава ће реаговати у наредних пар дана.

„Замислите ви сте лекар који лечи децу, а препоручујете лек који није регистрован и који се користи у ветерини. Плашим се да је то онда једно озбиљно кривично дело, према томе, ово је озбиљна држава која ће урадити свој део посла”, закључио је Лончар.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2021)

Медицински факултет у Београду тражи „експертско мишљење“ о леку „ивермектин“

У наредним данима држава ће реаговати на савете које деле здравствени радници на вајбер групи која пропагира употребу лека ивермектин, рекао је Златибор Лончар

Извор: Н1

Медицински факултет у Београду, огласио се данас на свом сајту поводом активности лекара запослених у овој установи у вајбер групи “Ивермектин препоруке”. Подсетимо, у вајбер групи “Ивермектин препоруке” која има више од 11.000 чланова промовише се употреба овог лека који је у Србији одобрен само за лечење животиња, али и дају лекарски савети за лечење овим леком људима оболелим од ковида 19. Такође, поједини лекари запослени на Медицинском факултету чланови су и организације “ЛНРЕ – Лекари и родитељи за науку и етику”, која на свом сајту такође препоручује овај лек оболелима од ковида.

Како се наводи у саопштењу Деканског колегијума овог факултета, они ће затражити експертско мишљење о “Ивермектину” од “одређених катедри”. Од кога ће се тачно тражити експертско мишљење о леку који је у Србији забрањен за употребу код људи, није наведено.

Никола Варагић: Зашто подржавам Лекаре и родитеље за науку и етику

“Декански колегијум је од одређених катедри Факултета затражио експертско мишљење о препарату “Ивермектин” а у вези третмана Ковид – 19 инфекције. Када добијемо експертско мишљење, оно ће бити доступно како медијима, тако најширој медицинској и немедицинској јавности преко Интернет странице Факултета”, наводи се у саопштењу.

Поред тога Медицински факултет навео је и да је “у току поступак утврђивања да ли су поједини наставници Факултета својим деловањем и јавним иступањем прекршили Кодекс професионалне етике на Универзитету у Београду, након чега ће се предузети одговарајуће радње”.

Подсетимо, др Бојко Бјелаковић из Ниша, смењен је пре неколико дана са функције начелника Одељења за кардиологију на Клиници за педијатрију КЦ Ниш, управо због свог иступања поводом коришћења лека “Ивермектин” за оболеле од ковида, као и учешћа у опасној вајбер групи. Међутим, поред њега чланови групе су и бројни професори на Медицинском факултету Универзитета у Београду, а “Блиц” је јуче поводом њихових активности на промовисању овог лека тражио и коментар Медицинског факултета, након чега нам је речено да ће се факултет огласити саопштењем.

Лекари и родитељи за науку и етику: Поводом најављене смене проф. др Бојка Бјелаковића са места начелника у КЦ Ниш

Поводом активности поменутих лекара реаговао је и министар просвете Златибор Лончар најављујући оштру реакцију државе.

У наредним данима држава ће реаговати на савете које деле здравствени радници на вајбер групи која пропагира употребу лека ивермектин – рекао је министар.

“Блиц” је упитао и Лекарску комору који су даљи кораци против лекара запослених у медицинским установама, а који су навели да Закон о здравственој заштити прописује да је “забрањено пружање здравствене заштите од стране здравственог радника ван здравствене установе, односно приватне праксе”.

Опрема: Стање ствари

(Блиц, 3. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Прво приложено писмо, Клиничког центра Србије, је пуно правописних, граматичких и стилских грешака, а потписала су га четири проф др. Ја тако офрље не пишем ни најнеформалнији и-мејл на послу, иако сам из техничке струке.

  “Поштовани Декану” треба да буде “Поштовани Декане”.

  “Желимо да истакнемо основне ствари које су тренутно чињеничне” би могло “Желимо да истакнемо тренутно познате (или проверене, поуздане) чињенице”.

  Параграф 1, “углавном само” може да буде или углавном или само, не обоје.

  Параграф 1, “…препарати, користи се и у ретким…” мора да буде “…препарати, а користи се и у ретким…”

  Параграф 2 је комплетна катастрофа, јер изгледа као да је неко исекао другу половину. Нити је завршена мисао, нити реченица, нити је затворена заграда.

  Итд.

  Тебра, ако лечите болеснике и предајете студентима овако офрље као што састављате званични допис свом Декану, и то у време када је ово питање у центру пажње и јавности и власти и медија, кад ми нешто зафали боље да идем код баба Стевке што намешта кости и лечи чајевима, него код вас.

  25

Оставите коментар