„Вашингтон пост” признао преваре у текстовима о Русији и Трампу за које су добили Пулицерову награду

Доналд Трамп више пута означио досије као лажан, истичући да представља део злонамерног напора који финансирају његови политички противници да би му нанели штету

Извор: Н1

Вашингтон пост уклонио је велике делове текста из своја два чланка објављена у марту 2017. и фебруару 2019. године, која су била базирана на дискредитованом „Стиловом досијеу”. После овога уследили су позиви да се награђеном америчком дневном листу одузме Пулицерова награда због, како је оцењено, немилосрдног извештавања о „Русијагејту”.

„Стилов досије” био је део политичког опозиционог истраживачког пројекта за фирму која радила за председничку кампању Хилари Клинтон 2016, а у ком су изнете тврдње о наводном дослуху Доналда Трампа и Русије.

Доналд Трамп (Фото: АП – Бета)

Трамп је више пута означио досије као лажан, истичући да представља део злонамерног напора који финансирају његови политички противници да би му нанели штету.

У петак се Вашингтон пост овим поводом огласио саопштењем, а извршна уредница листа Сели Базби је навела да више не може да подржи тачност тих елемената приче у којима је погрешно идентификован примарни извор за најекстремније тврдње из досијеа, укључујући и да је Трамп „оскрнавио“ московску хотелску собу тако што је тамо наводно довео проститутке.

Џозеф Бајден: Верујем да је Путин убица, Русија ће платити због мешања у америчке изборе

У напомени уредника за чланак из 2017, лист је навео да је њихов оригинални извештај „био у супротности са наводима федералне оптужнице“, подигнуте у новембру 2021. Слична напомена је додата и у чланку из 2019. који се односи на „Русија гејт“, јавља РТ а преноси Спутњик.

Вашингтон пост је раније додао уредничке напомене у још неколико спорних извештаја о „Русија гејту“ о наводном мешању и хаковању, а лист је доживео јавну осуду у петак јер је на листу исправљених текстова придодао још два.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading