Израелски шпијунски софтвер откривен у телефонима палестинских званичника

Палестинско министарство спољних послова је оптужило Израел за хаковање, означивши то очигледним и неморалним кршењем међународног права

Фото: Пиксабеј

ЈЕРУСАЛИМ – Палестинско Министарство спољних послова саопштило је данас да је открило шпијунски софтвер израелске компаније НСО група на телефонима три висока званичника и оптужило је да користи војни софтвер Пегаз да их прислушкује.

То је први пут да су палестински званичници оптужили НСО групу да их шпијунира и то у време када је та компанија одустала од постављења новог шефа после оптужби САД да њен шпијунски софтвер користе репресивне владе широм света.

Почетком ове недеље софтвер је откривен на телефонима шест палестинских активиста за људска права, укључујући тројицу из организација цивилног друштва које је Израел означио терористичким.

Софтвер може бити тајно инсталиран, а да жртва ништа не предузме и даје приступ њеном телефону.

Израелски званичници нису ништа одмах коментарисали.

НСО група је и раније говорила да не открива своје клијенте и да нема информације о особама које су њихова мета. Помоћник палестинског шефа дипломатије задужен за политичке послове Ахмед ал Дик рекао је да је професионална палестинска институција проверила неколико телефона и открила Пегаз на три. Није за сада јасно да ли је то неко независно потврдио.

Хаковање телефона активиста независно су потврдили истраживачи Ситизен лаб универзитета Торонто и Амнести интерешенел.

Фото: Пиксабеј

„Сто посто смо сигурни да су та три телефона хакована. Припадају високим званичницима”, рекао је Ал Дик.

Палестинско министарство спољних послова је оптужило Израел за хаковање, означивши то „очигледним и неморалним кршењем међународног права” и апеловало на међународни бојкот свих умешаних.

НСО група се нашла на удару критика у протеклим годинама јер је њен софтвер нађен на телефонима активиста за људска права, новинара, дисидената и других јавних личности од Мексика до Саудијске Арабије.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена је ограничила приступ компаније америчкој технологији, рекавши да се њена средства користе за „транснационалну репресију”.

Влада Израела није рекла да ли користи софтвер НСО групе. Израелски званичници су порекли сваку везу између одлуке да се прогласе незаконитим палестинске организације за људска права и коришћење НСО софтвера.

Та компанија тврди да њене производе користе безбедносне агенције за борбу против криминала и тероризма, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар