Александар Гинцбург: Потребно је ревакцинисати се „Спутњиком лајт“ једном у пола године

Ревакцинација „Спутњиком лајт“, по мом мишљењу, у ситуацији када се појављују нови сојеви, заиста је неопходна једном у шест месеци. Ако буде још неки сој – видећемо, рекао директор центра „Гамалеја“

Фото: Пресс-служба НИИ эпидемиологии и микробиологии им. Н.Ф. Гамалеи

У условима ширења делта-соја потребно је вршити ревакцинацију „Спутњиком лајт“ једном у пола године, саопштио је Спутњику директор национално-истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург.

Према речима Гинцбурга, ревакцинација је врло важна.

„Ревакцинација „Спутњиком лајт“, по мом мишљењу, у ситуацији када се појављују нови сојеви, заиста је неопходна једном у шест месеци. Ако буде још неки сој – видећемо, да ли ће он имати неке друге особине“, рекао је руски научник.

Русија: У 12 региона обавезна вакцинација за старије од 60 година

Он је објаснио да се сваких пола године код човека смањује ниво антитела на све стране антигене, ако није у сталном контакту са њима.

Раније истраживање центра „Гамалеја“ засновано на 28.000 лица у Москви која су вакцинисана једнокомпонентном вакцином „Спутњик лајт“ показало је да је ефикасност вакцине 70 одсто против „делта“ соја вируса корона три месеца након вакцинације. Притом, ефикасност вакцине као „појачивача“ других вакцина износи преко 83 одсто против заразе и преко 94 одсто против хоспитализације.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 14. 11. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар