Милорад Додик: Питање Републике Српске не треба одвајати од питања Косова и Метохије

Шиптарима је дозвољено да оду, Курти и прича о савезу са Албанијом, Рама исто, а шта би било да ја кажем да сам за излазак из БиХ и уједињење са Србијом, упитао се српски члан Председништва БиХ

Фото: М. Спасојевић

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас, за Танјуг, да амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар није дошао у посету БиХ да би претио санкцијама, већ да би покушао да смири ситуацију, као и да питање „Републике Српске не би требало одвајати од питања Косова и Метохије“.

„Он покушава да смири ситуацију, смисли нека решења и онда се врати за неко време да би покушали нешто да договарамо“, рекао је Додик за Телевизију Танјуг.

Једна од главних порука после сусрета са Ескобаром била је да неће бити рата у БиХ.

„Наравно да нема рата. (Високи представник Кристијан) Шмит лаже. Неће бити рата овде. Нико нема потенцијала, нити ико може да победи. Нико ни не жели, нити му је то у интересу. Ово је политичка борба за интересе, а не рат”, поручио је Додик.

Габријел Ескобар у Сарајеву: Сви сагласни да рата неће бити

Он сматра да се до поновне приче о рату дошло због сталног уплива странаца, великог лобирања и помагања муслимана од стране арапских земаља.

„Ми по Уставу имамо право на војску. Ми смо рекли да ћемо повући нашу сагласност и оставићемо рок од шест месеци да се донесе ново законодавство. Ако за шест месеци не буде било нешто разумно, ми идемо даље“, каже српски члан Председништва БиХ.

Додик истиче да питање РС не треба одвајати од питања Косова и Метохије. То су делови Југославије у којима су странци посејали рат, пре свега Немачка, Геншер и остали.

„Сви могу да оду, само нама није дозвољено. Шиптарима је дозвољено да оду, Курти и прича о савезу са Албанијом, Рама исто, а шта би било да ја кажем да сам за излазак из БиХ и уједињење са Србијом и да Вучић то подржи. Био би дар-мар у региону“, рекао је он.

Габријел Ескобар: Додика не подржава ни Србија

„Без обзира на политику Србија има јасне приоритете, у државном смислу, а то је очување територијалног интегритета, али у погледу националног питања то је РС, јер овде има 1,1 милиона Срба“, истакао је Додик.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 8. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар