Габријел Ескобар у Сарајеву: Сви сагласни да рата неће бити

Након одвојених разговора са члановима Председништва БиХ, Габријел Ескобар је рекао да је у разговору с Милорадом Додиком „отворена могућност да се повуку све оне одлуке које се односе на пренос надлежности“

Габријел Ескобар (Фото: Aмбасада САД)

Заменик помоћника државног секретара Сједињених Држава и специјални изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар разговарао је у одвојеним сусретима са члановима Председништва БиХ.

Након одвојених разговора са члановима Председништва БиХ, Габријел Ескобар је рекао да је у разговору с Милорадом Додиком „отворена могућност да се повуку све оне одлуке које се односе на пренос надлежности“ да бисмо, како је навео, могли да наставимо да радимо на економском развоју.

„Најважнија ствар била је сагласност свих саговорника да рата неће бити, и мислим да је то најважнија порука коју имамо“, рекао је специјални изасланик.

Додик је, на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву после састанка са Ескобаром изјавио да Република Српска остаје при одлуци о повлачењу надлежности, за почетак у области војске, пореза и правосуђа, а потом и осталих.

Додик: Питање рата тема без реалног основа

Рат није опција за решавање било каквих питања у БиХ и сви процеси треба да буду политички, рекао је Милорад Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву после састанка са Габријелом Ескобаром.

Додик каже да је питање рата тема која нема никаквог реалног основа.

„Ни ја ни било ко из Републике Српске није призивао рат као опцију и у том погледу смо апсолутно сагласни да треба очувати мир“, поручио је Додик.

Навео је да ће Република Српска наставити да брине о себи јер је то једини начин да се очува уставна БиХ.

„Ескобару сам понудио конкретне предлоге. Рекао сам му да сви они коју звецкају оружјем у БиХ, требају да буду предмет брзих интервенција. Против таквих треба да се усмере међународне снаге. Нико не сме да употребљава оружје против других“, казао је Додик.

Када је реч о Дејтону, Додик је истакао да начелно о том питању нема проблема са Ескобаром.

Ескобар у Сарајеву, Додик: Рат никад није био опција за Српску (Извор: РТС)

„Они то виде у некој другој форми, а ми у форми која је везана за стално отимање од Српске, сталну дестабилизацију Српске. Ми не делимо вриједности БиХ која је прављена тако што је кршен Устав“, рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ истакао је да јавност треба да зна да Оружане снаге БиХ не могу да попуне квоте за Србе и Хрвате, јер људи неће да иду у ту војску.

„Не желимо да у те квоте које припадају Србима и Хрватима улазе Муслимани и да то буде муслиманска војска“, каже Додик.

Навео је да Ескобар њихове приговоре сматра фрустрацијама.

„Наравно да смо фрустрирани лажима које су нам саопштавали, да је ово уставна држава, ово није уставна држава. Имали смо значајан разговор око свих тих питања. Српска ће наставити да брине о себи“, поручио је Додик.

Додик је најавио да ће сутра отићи у Анкару где ћу разговарати са председником Турске о ситуацији у БиХ. „Сматрам да је до сада добијао информације које су биле дубоко једностране“, рекао је Додик.

Комшић: Дејтон, основ америчке политике у БиХ

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је да му је Габријел Ескобар  потврдио да је Дејтонски споразум био и остао извор америчке политике у БиХ.

Габријел Ескобар: Додика не подржава ни Србија

„Све што се тиче Дејтонског споразума, а САД су потписнице, неће бити промењено без сагласности САД“, рекао је Комшић новинарима.

Џаферовић: Бих треба да иде путем регионалне сарадње

Бошњачки члан Шефик Џаферовић каже да је специјалном изасланику рекао да је блокада БиХ институција неприхватљива и да, како је навео, са Србијом и Хрватском одмах треба финализовати закључивање уговора о државној граници, онако какве су оне биле на дан признавања БиХ.

Он је потврдио да је на састанку поменута економска сарадња земаља региона.

„Морају се рашчистити неке ствари када је у питању ‘Отворени Балкан’. Што се мене тиче, БиХ треба да иде путем регионалне сарадње“, навео је Џаферовић.

Џаферовић каже да је за њега најважнија порука да ће мир и стабилност БиХ бити сачувани.

Додик: Ескобар покушава да смири ситуацију

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је Телевизији Танјуг да Габријел Ескобар није дошао у посету БиХ да би претио санкцијама, већ да би покушао да смири ситуацију.

„Он покушава да смири ситуацију, смисли нека решења и онда се врати за неко време да би покушали нешто да договарамо“, рекао је Додик.

„Тражили су од мене да дођем у америчку амбасаду, ја нисам хтео и рекао сам дођите у мој офис и дошли су. Без мене то би била промашена, лузерска посета“, истакао је Додик.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 8. 11. 2021)

Милорад Додик: Предлажемо барем пет закона за враћање надлежности Српској

Додик је после састанка рекао да нема посебних допуна и измена у закључцима

Милорад Додик (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Председник СНСД Милорад Додик изјавио је да су представници владајуће коалиције на састанку одлучили да у уторак упуте предлог за одржавање посебне седнице Народне скупштине и да се на дневни ред уврсти информација везана за надлежности које су пренесене на државу.

Додик је после састанка рекао да нема посебних допуна и измена у закључцима, а навео је да ће предложити најмање пет закона којим ће Република Српска вратити права која су јој одузета.

„Први је располагање војном имовином, а регулисаћемо и правосуђе“, рекао је Додик на конференције за новинаре, преноси РТРС.

Истакао је да ће се, између осталог, разматрати и информација о преносу надлежности.

Спутњик: Запањујуће признање Ескобара – неко из РС разбија Додиков план по наређењу Вашингтона

„Основно је да ће се разматрати информација о преносу надлежности које се односе на одбрану, индиректне порезе, као и високи судски и тужилачки савет. Договарали смо се ко ће бити предлагачи и остајемо при свему што смо планирали раније, а рок да се предложи норматива је шест месеци“, казао је Додик.

Он се осврнуо и на изјаву специјалног представника Стејт департмента за западни Балкан Габријела Ескобара, који је после њиховог састанка рекао да је Додик спреман да размисли о одустајању од предлагања закона.

„Рекао сам му да идемо са том информацијом и да ћемо дати рок од шест месеци да се то уреди како треба“, истакао је Додик и нагласио да је владајућа коалиција јединствена.

Председник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће посебна седница о преносу надлежности бити одржана у најскорије време, уколико сутра дође захтев.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 8. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар