Митрополит морфски Неофит: Све ће бити понижено

Дани који су дошли захтевају пуно, а по свему што се види ми имамо мало! Ипак, оно што је људима немогуће Богу је могуће, изрекао у беседи кипарски митрополит

Митрополит Неофит (Фото: Снимак екрана)

Беседа митрополита Неофита изречена 6. новембра 2021.

Једно желим да поручим свима – држите се близу Цркве, близу Свете Литургије.

Потрудите се да стекнете целебно покајање! Како бисте могли да се исповедате и да тако имате могућности да се, уз благослов духовника, што је чешће могуће причешћујете!

Ушли смо у веома, веома, веома тешке године! Апокалиптичне године! За којима су и свети чезнули да их досегну и да живе у њима… Јер свети нису тражили олакшице, тражили су потешкоће.

Ми смо плашљивци 20. и 21. века. Навикли смо на комфор и олакшице безбожне Европе! Али већ долазе и већ су дошла времена потешкоћа, које ће се повећати на свим нивоима…

Митрополит морфски Неофит: Апостолска вера

Зато је веома важно да црпимо моћ оданде одакле су је црпели наши очеви и мајке, наши дедови и баке. Јер су они такође пролазили кроз тешка времена. Са окупаторима, са болестима, епидемијама, глађу и сиромаштвом… Ипак су били богати вером и стрпљењем!

Зато су говорили: „Даће Бог!“ И срце би им се испуњавало Богом и уста би им се испуњавала од тог: „Даће Бог!“ И то су преносили и својој деци и својим унуцима.

Нажалост, у наше доба (људи су) предали своје поверење технологији, претерано поверовали науци. И сада су још више нападнуте све те (њихове) наде у технологију, у науку, у новац, и у „мозак“ – било људски било електронски.

Али, сам Христос жели да нам објави да све те ствари имају ограничене могућности. И технологија и наука и електронска и сателитска средства и нанотехнологија и вештачка интелигенција… Како би нас нагнао, пошто већ сами не преклањамо своја колена, да паднемо на колена – што значи да се смиримо.

Митрополит морфски Неофит: Наставићу проповеди и наступе без помињања вакцинације

Гордост и неморал су ужасно велики проблеми који владају читавом планетом. Светитељи то више не могу поднети. Осећају немоћ да изговоре (пред) Христом једно „Господе помилуј!“ (за нас)

Замислите, дакле ове Свете Литургије које служимо, колико су нужне, како би дале „кисеоник“ читавој планети, читавој екумени, читавом универзуму! Од вас свети оци (свештенослужитељи) зависи судбина и правац читавог света!

Ово што говорим није претеривање. Судбина света зависи од Светих Литургија које ћете вршити! Судбина света зависи од светих појаца и од ваших „Господе помилуј!“ које ћете изговарати!

У овој епохи у којој највећи број људи верује у сокоћала (телефоне и телевизију)! Сада је дошло време када ће све бити понижено!

И оно што нам преостаје јесу три могућности:

  1. Да одржавамо православну веру – јер је она једина истинита вера – све остале су покварене и лажне!
  2. Да имамо покајање о коме смо вам хиљаду пута проповедали! То како се догађа покајање унутар нашег срца… То како да сагледамо своја сагрешења и грешке и како да покајање принесемо Христу, да би их Он полако – полако исправљао…
  3. И треће што смо говорили, то је како да се причешћујемо Телом и Крвљу Христовом! Оним Телом и Крвљу које је победило смрт, ђавола и наше грехе.

Ко год жели да буде са Победитељем, ево, сада има ту прилику! У супротном случају све остало: „Данас јесте – а сутра није!“ И то ћемо доживети у предстојећим данима, у предстојећим месецима, у предстојећим годинама!

Шта чинимо за своју породицу? Шта чинимо за своју децу? Препуштамо их безбожној телевизији… Видео клиповима и клубовима!

Да барем очеви и мајке буду молитвени (за своју децу). Да читамо Псалтир! Да читамо акатист Богородици! И да долазимо што је чешће могуће на Свету Литургију!

Митрополит морфски Неофит: Свако присуствовање Литургији и причешће сада је исповедање вере

Света Литургија је највећи догађај који се врши у читавој васељени!!! Какав велики дар! Свака наша заједница има Свету Литургију! Како је то велико!

Да ли ми користимо тај дар?! Или мислимо да је Света Литургија само када доносимо кољиво, и када фарбамо Васкршња јаја?! Ако тако мислимо онда смо дубоко помрачени! Нека нас Бог све просветли!

Јер дани који су дошли захтевају пуно, а по свему што се види ми имамо мало! Ипак, оно што је људима немогуће Богу је могуће!

Да се и ви молите и да говорите, као што сам вам и у другим приликама говорио: „Христе мој, дај ми стрпљење и веру светих!“ И веру Светог Димитрија који се данас прославља!

Митрополит морфски Неофит: Доба искушења за веру и разум

И да знате да ће ове тешкоће потрајати током мало година. Након тога ће се током више деценија православље устостручити и распрострти по читавом свету!

Али пре тога (човечанство) треба да прође кроз операцију! Да прођемо испите! Они који успеју да их прођу!

А многоглагољиви Неофит, који изговара велике речи и његова паства – видећемо да ли ћемо моћи да прођемо те испите!

Покајање је пут – најбољи пут! То вам препоручујем! Заједно са Светом молитвом!

Молитвама Светих отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј и спаси нас!

Превод и обрада: Антоније Недељковић, на св. великомученика Димитрија Солунског Љ. Г. 2021.

Транскрипт и опрема: Стање ствари

(Агиорит Агиорит)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар