Амерички федерални суд суспендовао Бајденову уредбу о обавезној вакцинацији радника

Уредбу председника је посебно оспорила држава Тексас, у којој су на власти републиканци

Извор: НСПМ

САД: Ступила на снагу Бајденова наредба о вакцинацији

Људи који раде у компанијама које броје 100 или више запослених морају да буду вакцинисани против корона вируса, или да се тестирају на недељном нивоу

ВАШИНГТОН У Сједињеним Америчким Државама од данас је на снази наредба председника Џозефа Бајдена, према којој десетине милиона људи у компанијама које броје 100 или више запослених морају да буду вакцинисане против корона вируса, или да се тестирају на недељном нивоу.

Служба за професионалну безбедност и здравље саопштила је да се компаније које се не буду држале новог правила суочавају са казном од скоро 14.000 долара по особи.

Наредба се односи на око 84 милиона радника у средњим и великим предузећима, а још није познато колико је запослених већ вакцинисано, преноси АП.

Џозеф Бајден (Фото: Танјуг/АП/Иван Вучи)

За око 17 милиона запослених у старачким домовима, болницама и другим установама које добијају новац од здравственог фонда, важиће још строжа правила, према којима није предвиђено тестирање, већ ће сви морати да буду вакцинисани.

Запослени ће моћи да траже изузеће из здравствених или религијских разлога, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 11. 2021)

Амерички федерални суд суспендовао Бајденову уредбу о обавезној вакцинацији радника у компанијама са више од 100 запослених

Амерички федерални апелациони суд суспендовао је данас уредбу председника Џозефа Бајдена о обавезној вакцинацији радника у компанијама са више од 100 запослених наводећи да је потребно више времена да се испитају потенцијални „озбиљни уставни проблеми“.

Према правилима, која на снагу ступају 4. јануара, компаније са више од 100 радника морају да захтевају од запослених да се вакцинишу или да се у супротном сваке недеље тестирају на ковид-19 и носе маске на радним местима. За непоштовање тог правила предвођене су високе новчане казне.

Фото: AP Photo/Frank Augstein

Уредбу председника је посебно оспорила држава Тексас, у којој су на власти републиканци.

Најмање 26 америчких савезних држава, у којима су на власти републиканци, поднело је у петак тужбу против Бајденове администрације због уредбе о обавезној вакцинацији радника у компанијама са више од 100 запослених.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 6. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар