Изабрани нови чланови САНУ

Међу новим члановима су Дејан Мијач, Слободан Шијан и Никита Михалков

САНУ (Фото: Д. Јевремовић)

Изборна скупштина Српске академије наука и уметности (САНУ) изабрала је нове редовне, дописне и иностране чланове, међу којима су Дејан Мијач, Слободан Шијан и Никита Михалков.

За редовне чланове Одељења историјских наука Академије изабрани су Миодраг Марковић и Славенко Терзић, а дописни је Драган Богетић.

Редовни члан Одељења уметности постао је Светислав Божић, а дописни Мрђан Бајић, Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Слободан Шијан.

У Одељење језика и књижевности Српске академије наука и уметности за дописне чланове изабрани су Миодраг Лома и Миливој Ненин.

У Одељење за математику, физику и гео-науке изабрани су као редовни чланови Владимир Ракочевић и Владица Цветковић, а дописног Игор Долинка.

Редовни чланови Одељења хемијских и биолошких наука постали су Милош Ђуран и Велимир Попсавин, а дописни Марјан Никетић и Жељко Томановић.

Милан Ружић: Победу над овим недобом и бесмртност гарантује дело, а не чланство у САНУ

Одељење техничких наука САНУ за редовне чланове добило је Слободана Вукосавића и Велимира Радмиловића, а дописне Миодрага Михаљевића, Владимира Срдића и Владана Девеџића.

У Одељењу медицинских наука нови редовни чланови су Горан Станковић, Бела Балинт и Марко Бумбаширевић.

За нове иностране чланове изабрани су Часлав Брукнер, Слободан Симоновић, Наталија Нарочницка, Гинтер Принцинг и Никита Михалков.

До изборне скупштине Српска академија наука и уметности је бројала 119, од тога 88 редовних и 31 дописног, а у гласању су данас учествовала 104 академика, од тога 75 редовних и 29 дописних чланова.

Председник САНУ Владимир С. Костић је, како преноси Танјуг, на крају заседања рекао:

„О мојој даљој улози у Академији надам се да ћу вас обавестити у понедељак“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 4. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар