Еди Рама: Србија треба да се извини Косову – али на крају дијалога

Извињење Србије треба да дође на крају дијалога, а који треба да реши сва питања и да обезбеди коначно решење за признање Косова од Србије, рекао Рама у разговору са албанским новинарима у Београду

Еди Рама (Фото: Sputnik/Алексей Витвицкий)

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да Србија треба да се извини Косову, али на крају дијалога који се води под покровитељством ЕУ, преноси Кљан Косова.

“Чули сте да се често говори да Србија треба да се извини и ја сам у потпуности сагласан да Србија треба да се извини. Извињење Србије треба да дође на крају дијалога, а који треба да реши сва питања и да обезбеди коначно решење за признање Косова од Србије”, рекао је Рама у разговору са албанским новинарима у Београду, где је присуствовао састанку поводом иницијативе Отворени Балкан.

Додао је да опроштај долази на крају, а не на почетку.

Еди Рама: Циљ ми је да ујединим Албанију са Косовом

Рама је рекао да регионална иницијатива Отворени Балкан не омета дијалог Косова и Србије, који сматра неопходним, већ да му помаже.

“Овај процес не омета неопходан дијалог између Србије и Косова, већ по мом мишљењу олакшава дијалог и чини оно што је веома слично процесу после Другог светског рата између Немачке и Француске”, рекао је Рама.

Рама је за пример узео Немачку и Француску, и рекао да је мир између њих почео управо споразумима попут оних који долазе из иницијативе “Отворени Балкан“.

“Немачка се није извинила 1945. године, али јесте 1969. године, а до тада су Француска и Немачка радиле све осим постизања коначног мира и опроштаја и започеле управо онако како се дешава са Отвореним Балканом – са споразумима у области економије”, рекао је Рама.

Еди Рама: Сви Албанци заједно јачи су од Срба

Албански премијер је рекао да је за мир потребна храна, благостање, образовање, а да се то не може ускратити људима у име идеје да нема дијалога без извињења. Наравно, додао је, Отворени Балкан није магични кључ, али је процес који у том погледу помаже.

“Напротив, одбијање да се Отворени Балкан види као могућност је сигуран банкрот сваке тврдоглавости и запаљиве игре у условима када немамо рат, али имамо сукоб наслеђен из рата који морамо да решимо”, навео је Рама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 4. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Да им се извинимо што су зли гости који су протерали домаћине из рођене куће ?Да се извинимо Албанији што учествује у војним операцијама против Србије ? Да поздравимо стотине црних птичурина које су уз полицијску пратњу качили по Београду , по наређењу београдских мирдиташа , редовних пљувача по Србији? Може ли у Приштини да се постави једна српска ?
  Да честитам скоту који отворено зева на моју отаџбину ?То да нам буде пријатељ и сарадник ? Њему да отварамо границе да нам лакше пошаље убице ?
  Ми да градимо НАТО пут који ће да се споји са албанском луком Драч да Албанија ,отимач Косова и Метохије и војни саучесник албанске иреденте добије слободан пут до Европе ради шверца свега и свачега под заштитом болесне владе Србије, оног јадног скупа изгубљених лапрдача и лупетара ?
  Какав је то Отворени Балкан ? По мени издајнички пројекат за даље уништавање Србије. У Нишу се скућило море Албанаца и о томе се ћути, као што су 70-их комуњаре срамно ћутале о бежању и исељавању Срба са Косова , јер су били промотери братства са браћом Албанцима досељеним из Албаније, заштитници слободе Албанаца да харају, нападају, протерују. Нама су у Србији причали бљутаве приче о вредности и снази албанске бесе, баш оне на коју су у последњем рату намамљени и побијени многи Срби.
  Ко је гласао за сулуде Вучићеве пројекте ? Кога је Вучић питао да ли ми желимо ту ризичну комбинацију са Албанијом и Македонцима који су нам забили нож у леђа кад год им се пружила прилика, који су нас сваки пут издали и оставили на цедилу и који су се више радовали саживоту са Албанцима, него са Србима. Македонци имају извандредан саживот са Албанцима и не треба их ометати, а са сталним издајницима се не треба дружити.
  Због чега Србија нема ни једну луку на Дунаву ? То је међународни пут Србије. Због чега се не ради на поправљању луке Београд- Бар ? То је излаз на море, милион пута безбеднији. Ни Мађарска нема море па су Мађари живи и здрави. Зашто би Србија помагала убицама српске деце из НАТО пакта да се лакше бахате по Србији? Нема у Србији човека који не жели да НАТО авионима буду забрањени прелети над Србијом и да НАТО војска изнесе задњице из Србије заувек. После свега што се десило ни НАТО амбасада нам не треба, а Ђурић нек остане тамо и нека слика свињском крвљу са Марином Абрамовић, ни он нам није потребан. Они који Србији навлаче НАТО пакт на грбачу не могу да се сврстају у људе. То су тешки нељуди, користољубиви шљам који би мајку продао за 5 долара.
  Због чега нама треба и чему ће да служи сарадња са Албанијом уз овакве ратничке покличе Едија Раме? Ко то у Србији жели осим од мозга ослобођеног чланства СНСа? Зашто би се ико освртао на мишљење људи чија је глава све време Вучићева централа и који су своје мисли и речи поклонили на услугу партији и преЦеднику? Па ми од партијашког талога испаштамо деценијама .Није то капа за српску главу,
  Нека се Вучић пресели у Албанију или у Македонију са целом својом камарилом, кад их толико воли , дабогда се никад у Србију не вратили, да ми предахне телевизор од њиховог срамног и одвратног лупетања.
  Боље они да оду из ове земље него поштена деца и радници. За овима ни рођена мајка неће да заплаче.

Оставите коментар