Полицајци тужили Њујорк због обавезне вакцинације

Противници вакцина одлучни су да ствар терају до самог краја, то јест до највише судске инстанце, па је сва прилика да ће наметање вакцинације постати још једна „врућа тема”

Фото: Профимедиа

Видимо се на Врховном суду, обећање је америчких антиваксера организацијама и послодавцима који желе да уведу обавезну имунизацију.

Противници вакцина одлучни су да ствар терају до самог краја, то јест до највише судске инстанце, па је сва прилика да ће наметање вакцинације постати још једна „врућа тема”, попут абортуса или ношења оружја, о којој ће одлучивати најмоћнији делиоци правде.

Пред Врховним судом недавно је завршила тужба против здравствених власти у Мејну, које су увеле обавезну вакцинацију лекара и медицинских сестара, јавио је Си-Ен-Би-Си. На истом месту нашла се и тужба против имунизације наставника у Њујорку и запослених и студената на Универзитету Индијана. Иако је Врховни суд одбио да се изјасни о овим случајевима, што значи да наређење о обавезној имунизацији остаје на снази и да су антиваксери засад поражени, информативни сајт „Вокс” пише да ова група неће одустати тако лако.

Тексас забранио условљавање вакцинацијом

Антиваксери ће се у тужбама често позивати на верске слободе, што би могло да уроди плодом ако се има у виду да Врховни суд чини конзервативна већина судија. Бивши председник Доналд Трамп именовао је троје, а бирао их је тако да удовољи најрелигиознијим бирачима. Либерална јавност страхује да ће вашингтонски суд у неком од наредних случајева подржати антиваксере који тврде како им вера забрањује да се имунизују. Суд је већ дозволио бројним богомољама у Њујорку да примају вернике без обзира на епидемијске мере.

Бројни послодавци, углавном држава и градови, али и поједине приватне компаније, условљавају запослене да морају да се вакцинишу да би задржали радно место. То је дало резултате у местима попут Њујорка, где је скоро 85 одсто одраслих примило цепиво. Ипак, нису ретки Американци који су дали отказ како не би морали да се вакцинишу. Међу њима су наставници, професори, здравствени радници, ватрогасци и полицајци, пише „Њујорк тајмс”. Неки се позивају на религиозна осећања, други не желе да им се влада меша у живот, а трећи не верују у ефикасност цепива. Највећи полицијски синдикат у Њујорку тужио је град због наметања обавезне вакцинације, али је случај засад на нижем суду.

Евгипије: Заговорници вакцинације остали без аргумената

У САД је ревакцинисано 57 одсто становништва, док је 77 одсто примило макар једну дозу. Бела кућа није задовољна. Влада председника Џоа Бајдена уводи обавезну вакцинацију за већину запослених у савезним установама и позива приватне компаније да ураде исто. Према подацима Центра за контролу и превенцију болести, број вакцинисаних знатно је скочио у први мах кад је Бајденова администрација најавила како ће федерални службеници морати да се вакцинишу како би задржали посао.

Државе под демократском контролом, попут Њујорка, следе пример администрације у Вашингтону, али се државе где владају републиканци, попут Тексаса и Флориде, противе, наводећи да би обавезна имунизација нарушила слободу избора.

Са 700.000 преминулих од ковида-19, Америка је и даље црни рекордер у свету.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар