Шпанија исплаћује обештећење грађанима новчано кажњаваним за кршење закључавања марта 2020.

Кућни притвор у Шпанији био је један од најстрожих на свијету, који је забрањивао чак и дјеци да излазе да се играју

Фото: Manu Fernandez/AP Photo

(Insider, 24. 10. 2021)

Грађани Шпаније новчано кажњени због кршења мјера скоро тромјесечног кућног притвора прољећа прошле године биће обештећени, јавља Асошијетед прес.

У саопштењу од петка, шпанска влада објавила је да ће се мјера односити на милион и сто хиљада казни изречених стотинама хиљада људи због кршења наређења да остану код куће уведених марта 2020. године, пише Њујорк тајмс.

Све изречене казне нису плаћене, наводи АП. Шпанска влада објавила је да је од изречених казни почев од јула прикупила 115 милиона евра, према наводима Њујорк тајмса.

Шпанија је марта 2020. наредила својих 47 милиона грађана да остану код куће усљед ширења вируса корона, писао је Вашингтон пост, поставши тако друга држава у Европи, послије Италије, која је увела кућни притвор у цијелој земљи.

Кућни притвор у Шпанији био је један од најстрожих на свијету, који је забрањивао чак и дјеци да излазе да се играју, писао је Њујорк тајмс.

„Заборавила сам какав је осјећај изаћи на улицу“, рекла је Њујорк тајмсу деветогодишња Лија Апарисио Сенадор у априлу 2020.

Одлука о обештећењу посљедица је одлуке Уставног суда Шпаније да је Влада прекорачила овлашћења и повриједила право на слободу кретања, наводи Њујорк тајмс.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

1 reply

  1. То ће бити ситуација и код нас, плус ће ићи у затвор сви домаћи промотери корона пројекта и проваксер прогонитељи невакцинисаних грађана.

Оставите коментар