Ранко Рацковић: Да ли ће дводневни штрајк адвоката довести до новог решења банкарских спорова

Стотине хиљада клијената банака и адвоката, заведених ранијим ставом ВКС, остају без „сигурне” добити, а уз то сигурно губе спорове и биће дужни да плате банкама трошкове спора

Фото: А. Васиљевић

Моја ћерка ради у једној банци као правница. Питао сам зашто банке не исплате трошкове обраде кредита када им се клијент обрати и тако избегну трошкове спора, који износе најмање 25.000 динара.

Одговор је гласио: „Удружење банака има став да се трошкови не плаћају без утужења” (јер би сви корисници кредита захтевали накнаду, а овако ће само неки, знатно мањи број, остварити своје право у спору код суда).

Ставови Врховног касационог суда „нису обавезујући”, али је познато да их нижи судови примењују без изузетка.

Пошто су сви судови примењивали став ВКС из 2018. године, створена је судска пракса према којој је исход спора био унапред познат. Зато су неки адвокати постали „специјалисти” за ову врсту спорова нудећи своје услуге клијентима „без накнаде”, уз уговарање да им, по окончању поступка, припадну трошкови који се досуђују на име адвокатске награде и судске таксе. Због унапред познатог исхода спора судови су после 2018. године затрпани безбројним банкарским тужбама, па су остали спорови тешко долазили на ред.

Горан Алексић: Ставу Врховног суда о кредитима претходила писма председникâ Америчке привредне коморе и Страних инвеститора

„Допуњеним ставом” из 2021. године, који је „необавезујући”, а нижи судови га примењују без изузетка, стотине хиљада спорова биће решене у корист банака.

Стотине хиљада клијената банака и адвоката, заведених ранијим ставом ВКС, остају без „сигурне” добити, а уз то сигурно губе спорове и биће дужни да плате банкама трошкове спора. Да ли ће дводневни штрајк адвоката поводом „допуњеног става” ВКС довести до новог решења или ће клијенти још једном платити цех и остати ускраћени за пружање адвокатских услуга?

Ранко Рацковић,
адвокат из Београда

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 10. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар