Бела кућа прави план за вакцинацију деце од 5 до 11 година

Иако деца имају мањи ризик од старијих да се озбиљно разболе од ковида-19, према Центру за контролу и превенцију болести најмање 637 особа од 18 и мање година умрло од корона вируса у САД

Извор: bizlife

ВАШИНГТОН– Деца од 5 до 11 година у САД ускоро ће моћи да се вакцинишу против ковида 19 у ординацији свог педијатра, локалној апотеци, а потенцијално чак и у школи, саопштила је Бела кућа данас детаљно планирајући очекивано одобрење Фајзерове вакцине за тај узраст.

Савезна регулаторна тела састаће се у наредне две недеље како би анализирали безбедност и ефикасност давања малих доза вакцине против ковида-19 за отприлике 28 милиона америчке деце у тој старосној групи, преноси АП.

У року од неколико сати од формалног одобрења, које се очекује након што Управа за храну и лекове (ФДА) донесе закључак и састанка саветодавног одбора Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) 2-3. новембра, милиони доза ће почети да се испоручују добављачима широм земље, преноси Танјуг.

„Завршавамо оперативно планирање како бисмо осигурали да вакцинације за децу узраста од 5 до 11 година буду лако доступне и удобне. Бићемо спремни, до одлуке ФДА и ЦДЦ, рекао је координатор Беле куће за ковид-19 Џеф Заинтс.

Политика: Зашто средњошколци не верују у вакцине против вируса корона

Више од 25.000 педијатара и пружалаца примарне здравствене заштите већ је потписало уговоре о испоруци вакцине деци, саопштила је Бела кућа.

Осим лекарских ординација и локалних апотека и школе ће вероватно бити места на којима ће се обављати имунизација.

Бела кућа такође припрема појачану кампању за едукацију родитеља и деце о безбедности вакцине и лакоћи њеног добијања.

Као што је то био случај са вакцинацијама за одрасле, администрација верује да ће препорука особа од поверења, васпитача, лекара и вођа локалних заједница бити од виталног значаја за подстицање вакцинације.

Иако деца имају мањи ризик од старијих да се озбиљно разболе од ковида-19, најмање 637 особа од 18 и мање година умрло је од корона вируса у САД, према ЦДЦ-у.

Шест милиона америчке деце је до сада имало инфекцију, од којих милион од почетка септембра, а услед ширења заразније делта варијанте.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар