Мајкл Кирби: Вучић дао обећања у Белој кући, можда је време да их испуни

Годинама имамо посла са Вучићем. Дао је одређена обећања у Белој кући тадашњем потпредседнику Бајдену која није испунио и можда је време да то уради, рекао бивши амерички амбасадор у Београду

Мајкл Кирби (Фото: Медија центар)

Дугогодишњи амерички дипломата Кристофер Хил, нови амбасадор у Србији, у Београд ће донети вишегодишње искуство, везе са највишим политичким структурама у Вашингтону и отвореност за решавање проблема на нови начин, рекао је у интервјуу за Глас Америке Мајкл Кирби, амерички амбасадор у Србији од 2012. до 2016. године.

Он је истакао да је именовање Хила изванредна идеја која јасно показује да Сједињене Државе заиста желе да постигну напредак у делу света за који је Србија кључна и верује да ће то помоћи Србији да напредује, ако то жели.

Порука је да је председник Џо Бајден много година слушао Србе како говоре да ће урадити одређене ствари, али нису урадили то што су обећали и ово је прилика да се то постигне. Америчка администрација је озбиљна и ви се уозбиљите, или смо завршили. Ствари не могу бесконачно да трају, казао је Кирби.

На питање у којој области би Хил могао да постигне највише напретка, Кирби је рекао да он доноси искуство, али и отвореност за решавање ствари на нове начине, уз намеру да спорна питања коначно реши.

Поменули сте дијалог, а он се не води само да би сте разговарали, већ да би сте тај разговор и завршили. То значи да предузимамо кораке до одређеног циља, а то су, по мом мишљењу, Србија у Европској унији и независно Косово. Ми то можемо да урадимо, рекао је Кирби.

Нови амбасадор САД у Београду Кристофер Хил: Нисам против корекције граница, уз опрез (2019)

Говорећи о томе да ли се сада може очекивати оштрији приступ Сједињених Држава према Влади Србије и председнику Александру Вучићу, у односу на претходне америчке администрације, Кирби је указао да садашња администрација има другачији став о Русији од претходне, тако да је логично очекивати да ће се озбиљније разговарати о томе где је будућност Србије – да буде Путинов пријатељ или истинска европска нација, што у суштини јесте.

Србија мора да решава и питања као што је владавина права. Бившој администрацији, како се чини, није било стало до тога у Србији, а понекад ни у САД. Затим имате слободу медија. Србија не иде у исправном смеру у тој области, а бивша администрација није била много заинтересована за то питање. Због тога бих очекивао да ова администрација заузме снажнији став о неким од тих питања, навео је Кирби.

Грађани у Србији, указао је Кирби, желе да буду просперитетни и они по менталитету јесу Европљани и ово им даје шансу, а на Влади Србије је да одлучи да ли ће је прихватити.

Поред тога, годинама имамо посла са Вучићем. Ја сам тамо дошао пре него што је он постао премијер. Затим је постао премијер, а потом и председник. Дао је одређена обећања у Белој кући тадашњем потпредседнику Бајдену која није испунио и можда је време да то уради, казао је Кирби.

На питање о којим обећањима је реч, Кирби је навео само убиство браће Битићи.

САД: Нерешен случај Битићи указује на хитну потребу да се Србија посвети владавини права

Осврћући се на чињеницу да у Београду већ има коментара да је Хил био део у Србији непопуларне Клинтонове администрације и да је коначан резултат његових преговора о Косову било бомбардовање, Кирби је рекао да мисли да би став Србије ипак требало да буде позитиван.

Срби су понекад имали утисак да их не схватамо довољно озбиљно, а ово је порука: схватамо вас веома озбиљно, али будите озбиљан играч, какав желите да будете у нашим очима. За Русе и Кинезе је све повезано са новцем, а не са напретком Србије, а ја сматрам да је будућност Србије у Европској унији, зато што то омогућава развој појединаца и обезбеђује будућност за децу, поручио је Кирби.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар