Ројтерс: Французи планирају увођење бонова за бензин

Вртоглави раст цена могао би да уруши Макронов успех у подизању куповне моћи становништва током његовог председниковања, који се у великој мери дугује смањењу пореза, оцењује британска агенција

Извор: nytimes.com

ПАРИЗ – Француски министри су лансирали данас идеју о увођењу ваучера за бензин за домаћинства с ниским приходима, пошто влада председника Емануела Макрона покушава да ограничи економску штету од скока цена енергије и горива шест месеци уочи председничких избора.

Влада је већ протеклих недеља разматрала по хирном поступку ограничење цене гаса и струје и како да помогне сиромашнима у измиривању рачуна за грејање током зиме, због скока цене енергената широм света услед снажног раста тражње након опоравка економија од пандемије, преноси Ројтерс.

С економским растом који би ове године требало да премаши 6,0 посто захваљујући корона мерама подршке привреди и грађанима, економија се сматра Макроновим адутом уочи априлских избора, на којима ће, како се очекује, покушати да добије други петогодишњи мандат.

Међутим, вртоглави раст цена могао би да уруши Макронов успех у подизању куповне моћи становништва током његовог председниковања, који се у великој мери дугује смањењу пореза, оцењује британска агенција.

Будући да су цене бензина у сталном успону последњих недеља, влада се суочава са све већим притиском да смањи порезе на промет на пумпама, који на рачунима које плаћају возачи могу да иду чак и до 60 посто.

Министар финансија Бруно ле Мер изјавио је, међутим, да то не само да би скупо коштало јавне финансије, већ би представљало и субвенцију за фосилна горива у време када влада настоји да направи заокрет економије од њих.

„Ја сам пре за “бензинске бонове“ него за смањење пореза“, рекао је Ле Мер за радио Европа 1, преноси Танјуг.

Министарка животне средине Барбара Помпили се, гостујући на француској ТВ 2, такође изјаснила за опцију ваучера за бензин, али је напоменула да је њихово увођење сложен процес.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар