У Републици Српској се не примењује Инцков закон о кажњавању негирања геноцида

Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године, пише у закону

Бањалука (Фото: М. Кременовић)

БАЊАЛУКА – Од данас у Републици Српској неће важити измене кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донео бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина.

Бивши високи представник Валентин Инцко је пред крај мандата наметнуо измене кривичног закона БиХ, којима се уводи кривична одговорност за негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима.

„Проглашавам закон о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси закон о допуни кривичног закона БиХ, који је Народна скупштина РС усвојила на двадесетој посебној седници одржаној 30. јула 2021. године, наведено је у указу председнице РС Жељке Цвијановић, а преноси портал Кликс.

У члану 1. се каже да се „одлука високог представника неће примењивати на територији РС”.

У члану 2 пише да „надлежни органи РС неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника, а у члану 3 се прецизира да ће закон РС ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику РС.

Осим овог указа, председница РС је потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона РС у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

Милорад Додик: Република Српска формира пет тимова за враћање надлежности

„Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године”, пише у закону.

Ако је ово дело извршено „на начин да се РС означава као агресорска или геноцидна творевина, или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест месеци до пет година”, стоји у тексту новог закона, преноси Танјуг.

Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од две до десет година.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Поздрављам овај чланак, тј, подржавам одлуке Републике Српске. РС поступа као независна држава, доноси своје законе и суверено бира своју будућност. Босански Хрвати и Бошњаци нису хтели да живе са Србима у Југославији и отишли су из ње. Не видим зашто би Срби морали да живе са Хрватима и Бошњацима у БиХ.

    Југословенска идеја је била велика, али смо ми били мали. Морамо превазићи ратне трауме и верске разлике, окренути се суседима, признати их и прихватити, направити заједничке пројекте и заједничка улагања за нашу децу и унуке. У име наше најскупље речи – БУДУЋНОСТИ.

    1
    3

Оставите коментар