Ана Брнабић: Ако бисмо увели рестриктивне мере то би значило да не верујемо у вакцину

Епидемиолошке мере не могу бити исте када имате и када немате вакцину, зато што то практично значи да у вакцину не верујете, рекла председница Владе

Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

БЕОГРАД – Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ово није најтежа епидемијска ситуација, без обзира на то што је број новозаражених био највећи 29. септембра.

„Са овим бројевима, захваљујући вакцинацији немамо најтежу епидемијску ситуацију у болницама. Тада смо имали много више хоспитализованих“, истакла је Брнабић, гостујући на РТС-у.

Она је указала да мере не могу бити исте када имате, и када немате вакцину, зато што то, како је додала, практично значи да у вакцину не верујете.

Навела је да ће пандемија престати на један од два начина – или када постигнемо колективни имунитет на начин да се сви заразимо или на начин да се сви вакцинишемо.

На питање зашто на седници Кризног штаба нису донете нове мере, рекла да је да би у том случају сви причали о рестриктивнијим мерама, о томе да ли кафићи раде до 17 сати или не раде, а одмах када би попустили мере, поново би се попео број новозаражених и поново би имали проблем у болницама.

„Ми данас причамо само и искључиво о вакцинацији, зато што је вакцинација једини спас. То јесте лек који ми имамо, велика предност у односу на то како је било у претходним таласима“, истакла је Брнабић.

Ана Брнабић: Крај епидемије ако се вакцинишу и млађи од 30 година

Она је најавила да ће на свим телевизијама са националном фреквенцијом поново почети емитовање спотова о вакцинацији, те подсетила да је Град Београд јуче покренуо још једну кампању о вакцинацији.

„О тим стварима морамо да причамо да бисмо показали да вакцинација заиста ради и да имамо добре примере које треба следити“, рекла је Брнабић.

Када је реч о евентуалном увођењу обавезне вакцинације здравствених радника, Брнабић каже да је гледала статистике и да она може и жели да прича о томе шта је могуће у реалном животу, а не о мерама које су „маркетиншке, само да би оне лепо звучале“.

„Постоје у овом тренутку три вакцинације здравствених радника – против хепатитиса, сезонског грипа и ММР вакцина. Највише од овога што смо достигли у вакцинацији јесте против хепатитиса, око 50 одсто“, наводи Брнабић.

Контигент лекова против корона вируса стигао у Србију

Премијерка Србије изјавила је да је у нашу земљу већ стигао један контигент најновијих лекова против корона вируса, који је сада на провери.

Она је, гостујући на РТС-у, рекла да се председник Србије Александар Вучић борио за те лекове и током своје посете Уједињеним Арапским Емиратима, да је о томе разговарао да шеиком Мухамедом бин Заједом јер, како је додала, УАЕ имају све најновије лекове.

„Причамо и са Европском унијом, и са фармацеутским компанијама из САД, и Кином и Јапаном и знам да у овом тренутку имамо већ један контигент најновијих лекова који је дошао и који је сада код нас на провери, као и да долазе још додатни нови лекови, али о томе боље да причају лекари зато што ја само знам да су стигли и да су катастрофално скупи“, рекла је Брнабић.

Александар Вучић: Обезбедили смо 500 доза лека против короне по цени од 5000 долара

Додала је да држава буџетира и за то јер је то, истакла је, посао државе, да нађе новац, а да струка каже који су лекови најбољи.

Захваљујући вакцинацији мање људи у болницама

Брнабић је изјавила да, захваљујући вакцинацији, сада имамо мање људи у болницама.

„У овом таласу смо на дневном нивоу имали и 8.500 заражених, данима имамо више од 7.000, али захваљујући томе што имамо 54 одсто вакцинисаних имамо мање људи у болницама него што је то било када смо имали пет, шест, седам хиљада заражених. Дакле, вакцина је одговор и морамо да се вакцинишемо“, истакла је она.

Говорећи о ковид пропусницама, навела је да се од тога није одустало, али да би њихово увођење у овом тренутку наметнуло тему да ли се оне поштују или не, да ли је могуће фалсификовати их или не, да ли је могуће купити их или не што би, додала је, многе младе мотивисало да покушају да то лажирају.

Ана Брнабић: Ковид пропуснице само начин да се млади мотивишу да се вакцинишу

Брнабић је још једном указала на значај вакцинације и позвала све, а поготово младе, да се вакцинишу.

„Када се млада особа вакцинише, она тиме не штити само себе већ показује да је солидарна и друштвено одговорна, да штити старије, угрожене. Када се млада особа вакцинише, то је по мом мишљењу чин јунаштва и херојства“, рекла је Брнабић.

Рестриктивне мере нису одрживе на дужи рок

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је вакцинација једини излаз из тренутне епидемијске ситуације и истакла да оволиког броја новозаражених на дневном нивоу не би било да су се грађани вакцинисали и да се придржавају мера које су већ на снази.

Одговарајући на питања новинара о могућим новим мерама због великог броја новозаражених, Брнабић је подсетила да су и даље на снази мере ношења маски у затвореном простору и ношење маске на отвореном простору где није могуће држати дистанцу.

„Није истина да од мера имамо само вакцинацију. Вакцинација је најважнија мера и једина права мера и једини прави излаз из ове ситуације, али имамо и меру ношења маске“, рекла је Брнабић новинарима после додела награда у оквиру програма „Стартећ“.

Додала је да су се грађани придржавали тих мера, сада не би било проблема око великог броја новозаражених и преминулих на дневном нивоу.

„Мере које су на снази су довољне, када бисмо их поштовали и када би сви имали личну одговорност и грађанску солидарност. Страшно је што нам сваки дан умире толико људи, то ја пандемија, умиру и у другим земљама и више, а ја бих волела да не умре нико“, рекла је Брнабић.

Вирусолог Тања Јовановић: Касно за пропуснице, треба затворити кафиће и ресторане у 17 часова

Истакла је да, уколико би Кризни штаб увео рестриктивне мере, тиме би бројке биле смањене док мере трају, али би се поново повећале чим би биле релаксиране.

„Међутим, тиме нисмо решили проблем, само смо одуговлачили са решењем проблема, а једино од главних решења је вакцинација. Када бисмо увели мере више се не би говорило о вакцинацији, већ о томе да ли раде кафићи или не, ко поштује мере, а ко не…“, рекла је Брнабић.

Указала је да је ситуација у болницама данас лакша, јер имамо мање заражених људи у болницама управо због доброг процента вакцинације који тренутно износи нешто више од 54 одсто.

Брнабић је казала да је јуче прву дозу вакцине примило више од 4.100 људи и да верује да ћемо достићи довољан степен вакцинације, јер, како наводи, верује у одговорност нашег народа.

Истакла је и да рестриктивне мере и честа „отварања и затварања“ нису добра за ментално здравље нације.

Премијерка је додала да комунална милиција ради свој посао и контролише поштовање мера, али да их нема довољно и да не могу да стигну да исконтролишту свако место.

„И даље се све своди на личну одговорност“, закључила је Брнабић.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 8. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар