Мило Ђукановић: СПЦ једина прекогранична инфраструктура српског национализма

Реч је о инструментализацији верске заједнице за рушење суверености суседних држава да би се остварио пројекат велике Србије, овог пута под паролом „српског света“, рекао председник Црне Горе

Мило Ђукановић (Фото: Бета/АП)

ПОДГОРИЦА – Председник Црне Горе Мило Ђукановић поновио је оптужио Српску православну цркву (СПЦ) да је, како је навео, „једина прекогранична инфраструктура српског национализма”.

Ђукановић је за словеначко „Дело” рекао да је реч о „инструментализацији верске заједнице за рушење суверености суседних држава да би се остварио пројекат велике Србије, овог пута под паролом ‘српског света’”, преноси портал ЦдМ.

Председник Црне Горе сматра да је 90-их година српски национализам промовисао идеју о свим Србима у једној држави, а да је данас, уместо тога, присутна парола „српски свет” и да јер то само другачије обликован исти циљ.

Митрополија црногорско-приморска: Мило Ђукановић јавно вријеђа и понижава свештене радње

Према мишљењу Ђукановића, „великосрпски национализам је изгубио своје упоришне тачке у Хрватској и на Косову” и остале су му, како је навео, „Црна Гора и Република Српска у Босни и Херцеговини”, преноси Танјуг.

Он је рекао да је Црна Гора „изузетно одлучна” да не дозволи понављање трагедије с краја 20. века и да је политика Црне Горе била и остала да против српског или било ког другог национализма не жели да се бори црногорским национализмом, него, како је навео, „држављанским концептом нашег друштва”.

Мило Ђукановић: Србија није прихватила црногорску независност, СПЦ дјелује слично клерикалном фашизму

Говорећи о супротстављању неколико важних чланица ширењу ЕУ на Балкан, Ђукановић је оценио да је прва последица тога то да су проевропске силе на Западном Балкану изгубиле део реформске покретачке снаге.

Као другу лошу последицу Ђукановић је навео да је, кад нема Европске уније у једном региону, логично да се на њено место пробију други, додајући да данас улазе треће државе са својим интересима, а ти интереси су, према његовом мишљењу, у супротности не само са европском перспективом региона, него и са европским системом вредности.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Не иде му да не буде Србин, никако: заиста се не може побећи од кор(иј)ена: кад се покушава испада се смешан и глуп.

    6
    2

Оставите коментар