Мило Ђукановић: Србија није прихватила црногорску независност, СПЦ дјелује слично клерикалном фашизму

СПЦ је постала носилац веома ретроградне идеологије. Нажалост, видим ту нешто веома слично клерикалном национализму, па чак и клерикалном фашизму, истакао Ђукановић

Мило Ђукановић (Фото: Kabinet predsjednika Crne Gore)

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да Србија никада није прихватила црногорску независност и гледа на Црну Гору као на дио “српског света” и додао да Српска православна црква (СПЦ) дјелује слично “клерикалном фашизму”.

“Могу то потврдити за вријеме за које сам у политици, а то можемо потврдити и истраживањем историјских докумената чак из XIX века”, рекао је Ђукановић на конференцији “Западни Балкан: Кључни дио слагалице европске безбједности” у организацији GLOBSEC-а.

Он је учествовао на конференцији у оквиру другог дана посјете Братислави.

Ђукановић је оцијенио да Србија никад није прихватила независност Црне Горе и помирила се с тим, и да на Црну Гору гледа као дио “српског света”.

“Кад се види однос Србије у региону, та улога је потенцијално деструктивна, зато што се Србија вратила политикама из раних деведесетих. Србија је ту да сачува интерес Срба гдје год живе у региону. То је иста грешка коју је Слободан Милошевић направио деведесетих, знамо шта се десило у Босни и Херцеговини”, истакао је Ђукановић.

Рекао је да предсједник Србије Александар Вучић заштиту интереса српског народа у Црној Гори покушава да представи као легитиман циљ.

“Не може мијешање у унутрашње ствари једне државе бити легитиман циљ. Жао ми је што Србија понавља грешке и плашим се да то је то реалистичан потенцијал за стварање нестабилности у региону. Србија то чини ослањајући се на подршку Москве”, истакао је Ђукановић.

Мишљење је многих, истакао је, да је Србија изгубила Косово кад је Русија била слаба, што значи да би сада можда било вријеме да се Косово врати.

“Желе да оживе политике које су довеле до великог губитка људских живота деведесетих”, навео је Ђукановић.

Он је рекао да је отварање питања измјена Закона о слободи вјероисповјести учињено у погрешном периоду, уочи парламентарних избора и Српска православна црква уложила је све ресурсе да манипулише тим питањем у црногорској јавности и да се представи као алат за остварење великосрпских интереса и у томе је успјела.

“Без обзира на изборни резултат, овај феномен заслужује озбиљну пажњу. Имамо веома озбиљан деформитет, а то је да је СПЦ постала политички актер у Црној Гори. Постали су носиоци веома ретроградне идеологије. Нажалост, видим ту нешто веома слично клерикалном национализму, па чак и клерикалном фашизму”, казао је он.

Како је додао, има веома свјеже сјећање на деведесете, када је, како је рекао, Српска црква стигла прије војске.

“Ишли су истом путањом – прво црква, па војска и, на крају, одговорни су, поред осталог, за геноцид у Сребреници. Црква је опасно оруђе у рукама ретроградног национализма и треба да усмјеримо политичку одговорност и пажњу на њих ако желимо да отклонимо деструктивне силе, опасне за мир и стабилност на Западном Балкану”, оцијенио је.

Српска црква је блиско повезана са Руском православном црквом, рекао је.

“Знамо у којој мјери та црква ради у руском националном интересу. Мислим да су то све дјелићи велике слагалице која урушава европски систем вриједности и друштва”, закључио је Ђукановић.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 16. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар