Билећа: Откривен споменик војводи Раду Радовићу

Трећег октобра 2021. године навршило се 30 година од формирања јединице војводе Радовића. Јединица „Билећки добровољци” бројала је око 100 добровољаца, а живот за Републику Српску дало је њих 24.

 

Споменик војводи Радовану Раду Радовићу (Извор: Херцеговац.нет)

У присуству многобројних поштовалаца лика и дјела чувеног војводе Радована Рада Радовића (1961-1998),  освештан је и откривен његов споменик.

Поред многобројних Билећана, присутни су били борци и потомци бораца из скоро свих херцеговачких општина, као и браћа из Црне Горе.

Трећег октобра 2021. године навршило се 30 година од формирања јединице војводе Радовића. Јединица „Билећки добровољци” бројала је око 100 добровољаца, а живот за Републику Српску дало је њих 24. Скоро сви су бар једном рањавани, неки и више пута. Важили су за најхрабрије и најборбеније на простору Херцеговине и шире.

„Увијек морамо бити спремни да на позив свог народа станемо под национални барјак”, говорио би војвода који се до краја свог живота борио за слободу и правду.

Извор: Херцеговац.нет

Оно што је данас посебно привукло пажњу на овом значајном догађају јесте присуство великог броја дјеце и омладине.

Надамо се да су данас научили једну велику и обавезну лекцију из историје, која ће им помоћи да схвате шта значе образ и част, љубав и обавеза према свом народу, који нам заједно са поштењем и храброшћу отварају врата вјечног постојања.

Постоји нада да ћемо се можда и вратити правим људским вриједностима.

Опрема: Стање ствари

(Херцеговац.нет, 3. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар