Русија запретила Јутјубу због уклањања немачког канала РТ-а

Јутјуб трајно укинуо оба канала немачког РТ-а са 600.000 претплатника због наводног кршења смерница заједнице

Руска савезна служба за надзор у области комуникација, ИТ и медија (Роскомнадзор) упутио је захтев Гуглу да што пре укине сва ограничења са канала „РТ ДЕ“ и „Дер феленде парт (ДФП)“ на Јутјубу и објасни разлоге за њихово увођење, наводи се у писму које је Служба послала руководству ИТ гиганта.

Роскомнадзор сматра да поступци Гугла представљају кршење кључних принципа слободног протока информација и неометаног приступа информацијама, као и чин цензуре према руским медијима.

„Администрација Јутјуба редовно прибегава цензурисању садржаја објављених на налозима руских медија под формалним изговорима. Раније је сајт за видео хостинг више пута наметао ограничења на званичне налоге и материјале руског издања ‘РТ’“, додаје се у саопштењу.

Фото: Sputnik/Илья Питалев

Такође се подсећа да се због таквих радњи интернет ресурс може препознати као умешан у кршење основних људских права и слобода и укључи на одговарајући списак. После тога, ресурс ће добити упозорење у случају чијег неизвршења је предвиђено потпуно или деломично блокирање.

Уколико Гугл занемари захтев за деблокирање канала „РТ-а“ на Јутјубу, прети му казна од милион рубаља, а ако то поново одбије – до три милиона.

(Спутњик/НСПМ, 29. 9. 2021)

Јутјуб укинуо канале руске телевизије РТ на немачком језику

Последњих година ситуација са руским медијима на Западу постаје све тежа. У новембру 2016. године Европски парламент је усвојио резолуцију о супротстављању Спутњику и телевизији РТ

Јутјуб је трајно избрисао оба РТ канала на немачком језику, објавио је РТ.

Видео сервис у власништву Гугла „избрисао је канал немачког РТ-а, као и наш други канал ДФП без могућности поновног повратка на платформу“, објавила је уредница немачког РТ-а Динара Токтосунова.

Главном каналу РТ ДЕ првобитно је забрањено седам дана стриминга уживо од 21. септембра, због наводног кршења „смерница заједнице“, наводних „медицинских дезинформација“ у четири видео записа. Јутјуб није детаљно објаснио шта је посебно спорно у клиповима.

Забрана је требало да истекне данас, али је Јутјуб уместо тога уклонио канал без објашњења. Исто се догодило и са ДФП -ом, који није имао опомене и објављивао је садржај немачког РТ-а

Немачки РТ је уврштен међу водеће информативне канале на платформи друштвених медија, са стотинама милиона прегледа.

Био је међу четири водећа канала на немачком језику у Јутјубовој категорији „Вести и политика“. Имао је више од преко 600.000 претплатника и скоро 547 милиона прегледа.

Јутјуб забрањује објављивање садржаја који доводе у питање резултате избора за немачки Бундестаг

Поводом ове вести огласила се главна уредница међународне новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан, истакавши да се ради о „медијском рату“.

Како је написала на свом каналу на Телеграму, према подацима платформе „Тубулар лабс“, канал РТ Дојч био је четврти најутицајнији медиј који извештава на немачком језику. Тако се нашао испред медијске куће „Дојче веле“ и „других немачких гиганата“. РТ Дојч је у јуну бројао 21 милион прегледа.

„Раније је Луксембург одбио да нам изда лиценцу за емитовање, позивајући се на мишљење немачких власти. То је прави медијски рат који је Немачка објавила Русији. Једва чекам да моја земља без одлагања забрани у Русији ‘Дојче веле’ и друге немачке медије, а такође да затвори дописништва АРД и ЗДФ“, написала је Симоњанова.

Такође се заложила за увођење санкција против видео-платформе „Јутјуб“, „бар из самопоштовања“.

Према речима је портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, „ни ‘Јутјубу’ ни другим америчким интернет-платформама одавно нису потребне ‘озбиљне оптужбе’ или ‘формални разлози’ за затварање медијских ресурса“.

Такође је најавила саопштење тим поводом, поручујући да ће се „свидети свима, посебно немачким новинарима“.

Подсетимо, у јулу је саопштено да је луксембуршки медијски регулатор одбио да изда телевизији РТ дозволу за емитовање на немачком језику, јер наводно не испуњава техничке критеријуме.

Последњих година ситуација са руским медијима на Западу постаје све тежа. У новембру 2016. године Европски парламент је усвојио резолуцију о супротстављању Спутњику и телевизији РТ.

(Спутњик, 28. 9. 2021)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар